Johan Pehrson euro 49

Facebook/Santeri Viinamäki (CC BY-SA 4.0)

Ekonomi

Liberalerna: Inför euro UTAN folkomröstning

Publicerad 6/23/2023
Annons

Liberalernas partiledare Johan Pehrson fortsätter euro-kampanja i hopp om att införa valutan i Sverige. Enligt L-ledaren bör folket inte få säga sitt i en folkomröstning utan riksdagen bör göra som med Nato-medlemskapet. Han kritiserar även SD:s motstånd i frågan.
– Det här är ett sätt för dem att fiska i gamla nationalromantiska vatten, det är en ganska grumlig sjö faktiskt.

Om mindre än ett år går Europa till val för att välja ett nytt EU-parlament och redan nu har Tidöpartiet Liberalerna påbörjat sin valkampanj. Partiet kallar sig Sveriges EU-vänligaste parti och arbetar hårt för att samarbetet ska fördjupas ytterligare.

År 2003 röstade svenska folket om Sverige skulle gå med i den ekonomiska och monetära unionen, EMU, och 55,9 procent röstade nej. Men med en historiskt svag krona ser Johan Pehrson och Liberalerna en ny chans att införa euro.

”Absolut inte nödvändigt” med folkomröstning

I en intervju med Aftonbladet säger Pehrson att han anser att det inte är nödvändigt att höra vad medborgarna har att säga i frågan utan öppnar istället för att hoppa över en folkomröstning. Det räcker att riksdagen röstar om det – likt frågan om Nato-medlemskap.

– Det är absolut inte nödvändigt. Sverige blev medlem i EU via en folkomröstning, sedan var det tydligt att det ingår en skyldighet att ingå i euron. Men vi hade en folkomröstning och EU låter oss vara för att EU har respekt för det. Men vi borde vilja gå med, med stor glöd och passion.

LÄS ÄVEN: Folket ges ingen talan i Nato-beslutet

Vidare går Pehrson till attack mot samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Han anser att SD har en hållning som bygger på nationalistiska ambitioner.

– Det är onödigt att man nedvärderar sig själv på det sättet. Vi har riksdagen som fattar beslut. Den har fattat beslut om Nato och jag har inte hört att de protesterat mot det. Det här är ett sätt för dem att fiska i gamla nationalromantiska vatten, det är en ganska grumlig sjö faktiskt.

LÄS ÄVEN: Kärnvapen i Sverige ska locka väljare till Liberalerna

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons