Liberalerna letar i skenet av att man nu stadigvarande placerat sig under riksdagsspärren efter utspel som kan vända utvecklingen och sätta partiet på kartan igen i väljarnas medvetande. På tisdagen kom ett sådant när man meddelade att en enig riksdagsgrupp beslutat förorda en flytt av Sveriges ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

I ett uttalande till Sveriges Radio förklarar partiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm varför man nu väljer att gå i Sverigedemokraternas fotspår nationellt och Donald Trumps internationellt:

– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem.

Malm vill dock inte uttala sig om vad som är att betrakta som en ”lämplig tidpunkt”, exempelvis om det kan ske innan och oavsett det blir någon tvåstatslösning eller endast efter att en sådan finns på plats.

Även Kristdemokraterna vill nu se en ambassadflytt till Jerusalem och har lagt en motion om detta. Eftersom Liberalerna formellt inte vill samtala eller samarbeta med Sverigedemokraterna, något som legat till grund för den nuvarande regeringsbildningen, kommer man att stödja KD-motionen i stället för de från SD när frågan tas upp i riksdagens utrikesutskott imorgon torsdag.

USA flyttar sin ambassad
I maj förra året beslöt USA:s regering att verkställa det beslut som sedan länge tagits med bred enighet i kongressen om att flytta sin Israel-ambassad till Jerusalem. Trots att beslut funnits har ingen president före Trump vågat verkställa beslutet.

Flytten utlöste en våg av våld och hat från terrorstämplade Hamas i Gaza med omfattande attacker mot israeliska gränsposteringar. Fler länder har aviserat att man kommer att följa USA:s exempel.

Fredrik Malm säger till Sveriges Radio att han inte tror att en ambassadflytt skulle försvåra fredsprocessen i Mellanöstern. Detta trots att palestinierna gör anspråk på delar av Jerusalem i en tänkt framtida palestinsk statsbildning:

– Snarare skulle det ju visa att vi betraktar Jerusalem som Israels huvudstad och på samma sätt bör vi ju lägga vår ambassad i Palestina i deras huvudstad sedan.

Vilken huvudstad Malm föreställer sig att palestinierna skulle acceptera som alternativ till östra Jerusalem framgår inte.

Wallström kritisk
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), som efter ett antal antisemitiska utspel har förklarats inte välkommen i Israel, är kritisk till Liberalernas utspel. Hon hänvisar i en kommentar till Sverige Radio till den ”position” hon menar att Sverige under sitt ordförandeskap i EU 2009 lyckades driva igenom enighet för, där Jerusalem enligt ett gammalt FN-förslag ska delas upp mellan israeler och palestinier och/eller ges en status som inte tillhörande något land.

Wallström var också instrumentell i att den rödgröna regeringen som första åtgärd efter tillträdet 2014 beslöt erkänna Palestina som en stat. Beslutet kritiserades hårt för att sakna förankring i såväl riksdagen som hos den svenska folkmajoriteten.