På måndagen röstade den styrande majoriteten på Lidingö igenom ett förslag om att införa tiggeriförbud. Majoriteten var splittrad eftersom Liberalerna motsätter sig förslaget. SD hade redan tidigare lagt en motion om tiggeriförbud.

På onsdagen uppmärksammade Samhällsnytt hur Stockholmskommunen Täby med Moderaterna och Kristdemokraterna i spetsen föreslagit ett tiggeriförbud. På Lidingö i Stockholm har Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet gått samma väg och skickat förslaget på remiss till Polismyndigheten och handlare i berörda områden, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: M och KD föreslår tiggeriförbud: ”Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna”

Ett framtida förbud mot tiggeri på Lidingö handlar om utvalda platser, däribland i centrum. Daniel Källenfors (M) är kommunstyrelsens ordförande på Lidingö och han berättar att många upplever otrygghet.

– Det innebär att vi förbjuder tiggeri på flera områden. Många Lidingöbor tycker att det känns otryggt med tiggarna idag och tiggeri är inte en väg ur fattigdom, säger Källenfors.

Först i september alternativt oktober kommer förslaget att tas upp i kommunfullmäktige. 

Oppositionen: ”Missbruk av ordningslagen”
Liberalerna som ingår i styret på Lidingö motsätter sig förslaget som högst troligt kommer att röstas igenom med hjälp av Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet är ytterligare ett parti som motsätter sig förslaget och anser man att ”det är en mycket tråkig utveckling att majoriteten för första gången i Lidingös historia tar hjälp av SD för att få igenom ett förslag”. Vidare menar Miljöpartiet att man verkar i Lidingösonen Raul Wallenbergs anda och att ett förbud mot tiggeri inte gör det.

– Det ökar stigmatiseringen och är ett missbruk av ordningslagen, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel vill förbjuda tiggeriet: ”Naivt att tro att man hjälper dem”