Icke-statliga miljöorganisationer anklagar prins Emanuel von und zu Liechtenstein för att ha skjutit ihjäl en 17-årig brunbjörn för troféjakt.

Det är den rumänska organisationen Agent Green och österrikiska VGT som i ett gemensamt uttalande kommer med anklagelsen och hävdar att prins Emanuel gjort sig skyldig till under ett besök i Rumänien i mars. Björnen beskrivs som Europas största och ska ha skjutits i ett naturreservat.

Enligt organisationerna ska prinsen, som bor i Österrike, ha kommit till Rumänien under förevändningen att skjuta en honbjörn för vilket den rumänska regeringen utfärdat ett speciellt tillstånd som kostat 7 000 euro. Björnen hade stört lokalinvånare i en by i ett naturskyddsområde i de karpatiska bergen.

Men björnen som prisen sedan sköt hade smeknamnet Arthur och hade stått under observation av en skogvaktare från Agent Green och hade alltid hållit sig borta från byborna.

Tjuvjakt

Det är uppenbart att prinsen inte kom för att lösa lokalinvånarnas problem utan för att döda björnen och ta hem den största trofén för att hänga på väggen, skriver Agent Green i ett uttalande och understryker att det rör sig om tjuvjakt då fel björn sköts.

Fallet har nått högsta nivå med den rumänske premiärministern Florin Cîțu som uttalat sig om fallet som nu ska utredas. Brunbjörnar får inte jagas utan specifika undantag.