Den rödgröna regeringen vill ha ett nytt möte med företrädarna för IT-jättarna Facebook, Twitter och Google för att förmå dem att reglera utbudet på plattformarna ytterligare. Utrikesminister Ann Linde (S) formulerar det som att man vill ”ta upp hur företagen hanterar hot, hat och demokratisk utveckling”.

De sociala medieplattformarna där idag en mycket stor del av det offentliga samtalet förs har kritiserats för att på politisk grund censurera och bannlysa konservativa röster och innehåll. En väckarklocka för många var när Twitter beslutade att stänga av USA:s president Donald Trump och radera allt han skrivit under hela sin mandatperiod i Vita huset.

Dragkamp mellan partier som vill se mer och mindre censur

I Sverige har Sverigedemokraterna riktat krav mot regering och riksdag att se till att de IT-jättar som är verksamma här respekterar yttrande- och åsiktsfriheten i svensk grundlag. Intresset från regeringspartierna har varit svalt – i stället har tongångarna gått om reglering i motsatt riktning där företagen tvingas gå ännu hårdare fram än hittills.

I ett uttalande till TT säger utrikesminister Ann Linde (S) att hon vill inleda en dialog med techföretagen om ”demokrati på Internet”. Vid ett möte utlyst till i vår med dessa företag ska förutom hon själv också digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) delta.

– Vi tre ministrar och regeringen har kommit överens om att det är helt nödvändigt att vi gör detta nu, säger Linde.

Linde hävdar att hon generellt ”ser positivt på hur oppositionella och demokratikämpar kan använda sociala medier för att göra sina röster hörda” men säger samtidigt att hon oroas över att plattformarna används ”på ett negativt sätt för desinformation”.

Som exempel på det sistnämnda nämner Linde det hon kallar ”hat” mot forskare och myndighetspersoner som försvarat eller varit delaktiga i den coronastrategi som regeringen fört. Detta har enligt utrikesministern ”uppmärksammats stort” den senaste tiden.

LÄS ÄVEN: Statsradion jagar coronakritiker på Facebook – ”Stasi-vibbar”

Något som i närtid också väckt stor uppmärksamhet är hur bland annat Public Service på motsatt sätt hängt ut och misstänkliggjort regerings- och myndighetskritiska forskare och debattörer som diskuterat dessa frågor i privata grupper på Facebook.

Tidigare möte följdes av repressalier mot fria medier

Ett liknande möte i Rosenbad med ledningspersoner för Facebook, Google och Twitter som det som nu aviserats arrangerades 2018. Temat den gången var hur man effektivt får bort ”skadligt material” från plattformarna. Hot uttalades om att tvinga företagen med lagstiftning om de inte självmant censurerade sitt innehåll hårdare.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

I kölvattnet av mötet stängdes obekväma medieaktörer ned på YouTube, däribland Granskning Sverige som under flera års tid i telefonintervjuer ställt makthavare inom politik, förvaltning och media mot väggen.

Andra aktörer, bland annat Samnytt, som inte kunde kommas åt genom nedsläckning bannlystes i stället från Googles reklamnätverk och fick därmed se stora delar av sina ekonomiska intäkter försvinna.