ann linde s

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Inrikes

Lindes lögner: Arbetsgivarorganisation kräver rättelse av utrikesministern

Publicerad 6/24/2020
Annons

I den uppmärksammade och hånade intervjun Ann Linde (S) gjorde med tyska Deutsche Welle uppgav utrikesministern ett flertal felaktigheter. Ett av dessa var att hon skyllde de höga dödstalen bland äldre på privata vårdboenden. Nu går arbetsgivar- och branschorganisation Vårdföretagarna ut och kräver en rättelse av Linde.

Det var i slutet av förra veckan som Ann Lindes intervju började dyka upp i sociala medier med föga smickrande omdömen om utrikesministerns insats. Efter att Samhällsnytt tagit upp fallet och flödet på sociala medier dominerats av intervjun under flera dagar vaknade gammelmedierna till slut.

På SVT frågade man Linde bland annat ifall hon inte tyckte att den tyska journalisten gått för hårt fram och sedermera uppgav ministern att hon kunde ha varit lite mer kvinnlig under intervjun.

En av Lindes lögner var att de höga dödstalen bland äldre beror på privata vårdboenden, något som arbetsgivar- och branschorganisation Vårdföretagarna reagerat på.

Statistiken säger annat

I ett pressmeddelande uppger man att ”utrikesministern saknar belägg för att det är privata verksamheter som är orsaken till hög smittspridning och många avlidna” och att man med anledning av utrikesministerns uttalande ”skickat en skrivelse till utrikesdepartementet där vi kräver en rättelse”.

Man hänvisar samtidigt till kartläggningar som visar att det snarare är så att privata äldreboenden klarat att tackla situationen bättre. Enligt statistik från Stockholms stad från början av juni var andelen smittade 27 procent lägre på privata boenden och i hemtjänsten var andelen 20 procent lägre.

Duger inte

– Det duger faktiskt inte att som utrikesminister komma med grundlösa anklagelser mot privat äldreomsorg. Vi förväntar oss att utrikesministern förklarar sig. I Sverige bor cirka 20 procent av de äldre på ett privat drivet äldreboende. Från Vårdföretagarnas sida ser vi mycket allvarligt på att en minister antyder att våra medlemsföretag skulle hantera smittan sämre, tvärtom ser vi att de på många sätt var snabbt ute med förberedelser inför pandemin och exempelvis införde besöksförbud tidigt, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons