linnea-plakat
Inrikes

Linnea Claeson anklagas posera för bild på klimatdemonstrationen – med någon annans skylt

Publicerad 10/2/2019
Annons

Handbollsspelerskan, vänsterfeministen och Aftonbladet-krönikören Linnea Claeson har hamnat i blåsväder. Detta efter att ha poserat för en bild på Instagram från den klimatalarmistiska fredagsstrejken i förra veckan. Uppmärksamma personer har noterat att Claeson av allt att döma inför fotograferingen tagit en skylt från en skolelev för att få det att se ut som att hon deltog i klimatstrejken.

I sociala medier får Claeson kritik för att lura sina följare. Det plakat som hon poserar med på sitt Instagram-konto @assholesonline är enligt bilder som publiceras i sociala medier inte hennes utan tillhör en ung skolflicka.

https://twitter.com/micke_lindquist/status/1178702114891153408

Det är oklart om Claeson överhuvudtaget deltog i manifestationen eller om hon bara tagit sig dit för att bli fotograferad.

Tidigare kritik
Claeson har tidigare fått kritik för att fejka. Bland annat har en berättelse ifrågasatts där hon uppger sig på ett event ha blivit raggad på av en manlig diplomat som påstås ha misstagit henne för en dansare i pausunderhållningen.

Claesson skrev i ett inlägg på Instagram att hon satte mannen på plats genom att upplysa om att hon var eventets huvudtalare, bad honom lyssna eftersom han uppenbarligen hade mycket att lära om jämställdhet och feminism och därefter intog scenen.

Kritiker menade att berättelsen föreföll vara påhittad. Detta eftersom flera uppgifter inte stämde. Claesson var enligt talarlistan ingen huvudtalare utan bara en av över 40 talare. Någon ”scen att inta” fanns enligt bilder från eventet inte heller. Slutligen var den enda diplomat som är upptagen som deltagare är en kvinnlig sådan från Norge.

2017 tilläts Claesson hålla ett cirka en minut långt anförande på engelska inför EU-kommissionen i vilket hon påstod att ”sexist men wants to rape me”, att hon tillbringat hela sin barndom med att vara ”hunted by all kinds of men that wanted a piece of me” och att nazister ville mörda henne.

Hon hävdade i en skriftlig sammanställning inför eventet, där talarna fick beskriva sig själva, att hon haft en avgörande inverkan på den svenska regeringens och riksdagens jämställdhetspolitik.

Ifrågasatt juristutmärkelse
Det väckte kritik när Claesson förra året utnämndes till ”årets jurist” – detta trots att hon aldrig arbetat som jurist och inte heller hade någon juristexamen.

LÄS ÄVEN: Aktivist utan juristexamen utsedd till årets jurist: ”Det känns roligt och lite busigt”

Kritiska röster höjdes också när Försvarsmakten gjorde det obligatoriskt att närvara på en föreläsning om jämställdhet med Claesson. Man menade att hon med sin aktivistiskt radikalfeministiska profil inte var en bra representant för jämställdhet så som den breda allmänheten tolkar begreppet.

LÄS ÄVEN: Linnéa Claeson föreläser för Försvarsmakten – obligatorisk för personalen

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons