En pedofil i Dalarna som satt barnvakt åt sin systers ettåring ägnade tiden åt att våldta flickan vaginalt, analt och oralt samtidigt som han filmade och spred materialet till andra pedofiler. Sammanlagt rör det sig om 49 grova våldtäkter och 153 grova sexuella övergrepp över två års tid. Mannen dömdes först till 12 års fängelse men överklagade och hovrätten halverar straffet på grund av att förövaren bara var 18 år.

Samnytt har tagit del av polisutredningen som visar att 20-årige Linus Vikström i Borlänge inledde våldtäkterna mot systerdottern när hon var ett år gammal och han var 18 år gammal. Dessa våldtäkter och sexuella övergrepp pågick systematiskt mellan åren 2018-2020.

LÄS ÄVEN: Arnstads vän våldtog småbarn i flera år – föreläste om nordisk våldtäktskultur

Linus har dokumenterat sina övergrepp genom att filma och fotografera för att sedan skicka materialet på systerdottern vidare till andra pedofiler runt om i världen.

Det framgår av polisutredningen att Linus var nöjd med situationen och beskrev på pedofilforum genom krypterade Darknet hur han ”tränar mycket oralt och vaginalt” med barnet. I ett annat inlägg skröt Linus om hur han var 18 år medan flickan var ett år.

Tvingade på 1-åringen att svälja sperma

Det var Interpol som påträffade Linus aktiviteter på pedofilforum och inledde en insats med hjälp av polisens Nationella operativa avdelning (NOA). Polisen tog kontakt med Linus via forum och fick honom att delge mer information och till slut kunde han spåras och gripas i maj förra året.

Vid en husrannsakan i Linus bostad påträffade polisen stora mängder barnpornografiskt material däribland med systerdottern som offer. På flera filmer syns Linus ha ejakulerat med sperma i flickans mun, över flickans ansikte, underlivet och på kroppen.

Vidare har har Linus vid ett stort antal tillfällen tryckt in sin penis i flickans mun, penetrerat henne vaginalt och analt samtidigt som han har filmat. Men där slutar det inte.

Linus har även låtit flickan dricka hans sperma ur ett glas. När polisen frågar Linus om detta visar han avsky över tanken på att han själv skulle dricka någon sperma.

Sammanlafgt rör det sig om 49 grova våldtäkter, 153 grova sexuella övergrepp, 24 tillfällen där flickan har utnyttjats med sexuell posering för att ta fotografier och 16 fall av sexuellt ofredande.

Nedan följer en analys av ett axplock av de bilder och filmer som polisen påträffat vid husrannskan.

Skyllde på att barnet varit drivande

I polisförhören försvarar sig Linus med att han känt sig tvingad av andra pedofiler på Internet. Men han skyller även på det lilla spädbarnet som ännu inte lärt sig prata. Linus menar att systerdottern har varit drivande och velat utsättas för våldtäkterna.

12 års fängelse och 1,3 miljoner i skadestånd

Den 10 december meddelade Falu tingsrätt att Linus ska dömas till fängelse i 12 år och betala skadestånd på 1 275 000 kronor till systerdottern.

I domslutet går det att läsa att Linus visat särskild hänsynslöshet med hänsyn till barnets låga ålder och att flertalet gärningar genomförts i systerdotterns hem där hon har varit under hans ansvar.

Hovrätten halverar straff och skadestånd

Men Linus ansåg att Falu tingsrätts straff var för strängt och överklagade därför till Svea hovrätt. Den 17 februari meddelade rätten att man nära halverar både fängelsestraffet och skadeståndet.

Efter att hovrätten har beaktat Linus ålder vid brotten gör man bedömningen att straffmätningsvärdet för den samlade brottsligheten i själva verket motsvarar fängelse i sju år och sex månader. Enligt gällande praxis kommer Linus att friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Skattebetalarna tar kostnaden

Vidare ska Linus istället för nära 1,3 miljoner kronor betala 675 000 kronor till systerdottern. Det framgår av tingsrättsdomen att Linus advokatkostnader stannar på staten ”på grund av Linus Vikströms ekonomiska och personliga förhållanden”.

LÄS ÄVEN: Återfallspedofil anställdes av kommun och arbetade med barn