En 78-årig kvinna i Uppsala var i fredags på väg till affären när hon blev brutalt mördad. Efter dådet tog mördaren, en 29-årig kvinna från Turkiet, bild på sina blodiga skor och postade den i sociala medier.

Det är klockan 13:35 under fredagen som polis får larm om att en kvinna i 80-årsåldern hittats skadad i Gottsunda i Uppsala. Kvinnan förs med ambulans till sjukhus, men avlider av sina skador.

Offret identifieras senare som en 78-årig kvinna. Hon är på väg till Lidl för att köpa kaffe till extrapris när hon blir brutalt överfallen.

Blodiga skor

Ganska snabbt kan en misstänkt förövare gripas: En 29-årig kvinna som bor på samma gata som 78-åringen. Mordet misstänks vara ett så kallat vansinnesdåd där gärningsman och offer inte känner varandra.

Under måndagen häktas den gripna kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den gripna kvinnan heter Kleo Dilmar, från början folkbokförd som Zeynep Dilmar, och är välkänd av polisen. Hon har tidigare flera gånger dömts för brott och har en historia av allvarlig psykisk sjukdom.

Efter dådet tar mördaren en bild på sina blodiga skor, och laddar upp bilden till det ryska sociala mediet VKontakte. Hon lägger kort därefter även upp en bild på äldreboendet Bernadotte i Uppsala.

”Blodbad kommer”

29-åringen hinner posta ytterligare två inlägg, efter mordet, innan hon grips av polisen.

Faksimil

Men det kanske mest skrämmande inlägget postas kvällen innan mordet. Då skriver Kleo Dilmar ett förvirrat inlägg på knackig engelska om att ett ”macheteblodbad snart kommer till svenskt territorium”.

Hon avslutar med ”HA HA”.

Tidigare dömd

Kleo Dilmar är en kurd som är född i östra Turkiet. Hon kommer till Sverige tillsammans med sin familj 2004 och är svensk medborgare sedan 2007. Hon har aldrig varit gift och har inga barn.

29-åringen är tidigare dömd för brott. Så sent som i januari 2023 dömdes hon för flera fall av misshandel och skadegörelse efter att först ha gått till attack mot sin egen mamma, och därefter flera andra utomstående personer.

Kleo Dilmar har även flera gånger tagits in för sluten psykiatrisk tvångsvård. Senast det hände var i april i år. Den 5 maj beslutas emellertid att tvångsvården skulle upphöra och att ”det i stället ska göras ett försök med vård i frivillig form”.

Beslutet dokumenteras senare av domstol.

Faksimil