Facebook offentliggjorde i onsdags de första 20 medlemmarna i deras ”Oversight board”, en grupp som totalt planeras bestå av omkring 40 personer. Styrelsen ska vara en ”oberoende” instans som ska kunna överpröva företagets egna beslut om innehåll på plattformen. Men nu kritiseras gruppen för att vara helt vänsterdominerad. 

Styrelsen ska handha överklagan från användare på Facebook och Instagram samt frågor från Facebook självt, även om gruppen kommer att behandla en begränsad mängd på grund av den höga volymen av överklaganden.

De kommer att få fallen från ett CM-system (Content Management System, CMS) som länkas till Facebooks egen plattform. Fallen kommer sedan att diskuteras i grupp innan ett slutgiltigt beslut ges om innehållet får vara kvar eller ej.

Det var i november 2018 som Facebook först meddelade att styrelsen skulle tillsättas. Medlemmarna är en grupp bestående av jurister, journalister, mänskliga rättighetsaktivister och akademiker. De sägs ha ”expertis” inom områden som digitala rättigheter, religiös frihet, innehållsmoderering, censur på internet och civila rättigheter.

”Styrelse med bara vänsterfolk”

Raheem Kassam, tidigare vid konservativa tidningen Breitbart och en av de som organiserade demonstrationerna för att frige Tommy Robinson, menar dock att detta är Facebooks sätt att förbjuda nästan allt konservativt innehåll och slippa bära ansvar för det.

Han skriver vidare i en tweet om några av personerna i styrelsen:

– Anti-vita aktivisten Pamela Karlan
– Vänsterextrema nyhetsredaktören Rusbridger
– Soros Open Society-anställda
– Skandinavisk socialistisk politiker
– Noll konservativa

”Vill distansera sig från anklagelser om censur”

Den skandinaviska politikern han pratar om är Helle Thorning-Schmidt, före detta socialdemokratisk statsminister för Danmark.

– Tills nu har några av de svåraste besluten om innehåll gjorts av Facebook och du skulle kunna säga Zuckerberg. Facebook har beslutat sig för att ändra det, sa Thorning-Schmidt i onsdags.

Kommande månader kommer styrelsen att påbörja arbetet och till slut bestå av omkring 40 personer.

Tilltaget ses som ett sätt för Facebook att distansera sig från anklagelser om att de är partiska när de tar bort innehåll, framförallt konservativt innehåll, anklagelser som Facebook avfärdat.

Miljarder i finansiering

Facebook har lovat att finansiera styrelsen med 130 miljoner dollar, omkring 1,3 miljarder kronor, som ska täcka löpande kostnader i minst sex år. Styrelsen får en ersättning, som är hemlig, för tiden de lägger ner.

I januari drog Facebook upp riktlinjerna och gjorde det klart att företaget fortfarande har kontrollen och att styrelsens beslut inte ska sätta några prejudikat samt att styrelsen är begränsad rörande vilket innehåll den får hantera.

Styrelsen har sagt att de ska publicera en rapport varje år och övervaka vad Facebook gjort av deras rekommendationer.

– Det kommer bli väldigt pinsamt för Facebook om de inte lever upp till deras del i detta, sa Thorning-Schmidt, som har delat ordförandeskap i styrelsen.

Brent Harris, Facebooks chef för globala frågor, sa att Facebook kommer att implementera styrelsens beslut ”såvida det inte bryter mot lagen”.

Varnar för utvecklingen

Men Kassam är inte imponerad. På Twitter skriver han att styrelsen kommer att reducera innehåll om invandring, anti-EU, innehåll som kritiserar islam och allt som är positivt för Trump.

Han hoppas även på att detta kommer att skada Facebook när han refererar till ”get woke, go broke”, ett uttryck som innebär att när någon anpassar sig till politisk korrekthet så brukar det leda till minskade intäkter.

Det är oklart när styrelsen kommer att vara fulltalig.

Listan (på engelska) på de 20 första medlemmarna som alltså anklagas för att vara vänsterdominerat:

  • Afia Asantewaa Asare-Kyei, human rights advocate at the Open Society Initiative for West Africa
  • Evelyn Aswad, University of Oklahoma College of Law professor who formerly served as a senior U.S. State Department lawyer
  • Endy Bayuni, journalist who twice served as the editor-in-chief of the Jakarta Post
  • Catalina Botero-Marino, Facebook Oversight Board co-chair, dean of the Universidad de los Andes Faculty of Law
  • Katherine Chen, communications scholar at the National Chengchi University and former national communications regulator in Taiwan
  • Nighat Dad, digital rights advocate who received the Human Rights Tulip Award
  • Jamal Greene, Facebook Oversight Board co-chair, Columbia Law professor
  • Pamela Karlan, Stanford Law professor and United States Supreme Court advocate
  • Tawakkol Karman, Nobel Peace Prize laureate named as one of “History’s Most Rebellious Women” by Time
  • Maina Kiai, director of Human Rights Watch’s Global Alliances and Partnerships program
  • Sudhir Krishnaswamy, vice chancellor of the National Law School of India University
  • Ronaldo Lemos, technology, intellectual property and media lawyer who teaches law at Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Michael McConnell, Facebook Oversight Board co-chair, Stanford Law professor who previously served as a federal circuit judge
  • Julie Owono, digital rights and anti-censorship advocate who leads Internet Sans Frontieres
  • Emi Palmor, former director general of the Israeli Ministry of Justice
  • Alan Rusbridger, former editor-in-chief of The Guardian
  • Andras Sajo, former judge and vice president of the European Court of Human Rights
  • John Samples, helps lead a libertarian think tank and writes extensively on social media and speech regulation
  • Nicolas Suzor, Queensland University of Technology Law School professor
  • Helle Thorning-Schmidt, Facebook Oversight Board co-chair, former Prime Minister of Denmark