Litauen måste ”försvara sig” och kommer inte att backa från sin politik för migranter och asylsökande, sa landets inrikesminister Agnė Bilotaitė efter ett fördömande domslut från Europeiska unionens domstol (CJEU).

– Litauen har fattat alla viktiga beslut och vidtagit alla viktiga åtgärder för att skydda sin nationella säkerhet och EU:s yttre gräns, och just nu ser vi inte att situationen förändras nämnvärt till den grad att vi kan backa från våra beslut. Litauen kommer definitivt att försvara sig om sådana hot fortsätter, sa Bilotaitė till reportrar i förra veckan.

Litauen upplevde en migrationskris förra sommaren när flera tusen migranter, främst från Mellanöstern och Afrika, tog sig in i landet från Vitryssland. Vilnius anklagade Minsk för att iscensätta smuggling av migranter som ett politiskt påtryckningsmedel och kallade det för ”hybridattack”. Litauen antog därefter en politik som går ut på att hålla kvar irreguljära migranter i upp till ett år och att driva tillbaka dem som försöker ta sig över gränsen.

LÄS ÄVEN: EU skickar gränsvakter till Litauen – illegala migranter väller in från Belarus

EU-domstolen beslutade i torsdags att de litauiska lagar som hindrar irreguljära migranter från att ansöka om asyl och tillåter att de automatiskt tas i förvar strider mot EU-direktiven.

Vill ändra reglerna

Bilotaitė insisterade dock på att det finns vägar för migranter att söka asyl.

– ”Litauen har ett system som gör det möjligt att ansöka om asyl. Det är inte så att vi inte gör det möjligt. Vi gör det möjligt på ambassaden, vid vissa gränskontroller. Tyvärr ser vi inga exempel på att man är villig att utnyttja den möjligheten, av förståeliga skäl och den [vitryska] regimens inblandning i processen”, sa ministern.

Hon sa också att Litauens åtgärder hade samordnats med internationella institutioner och Europeiska kommissionen, och tillade att den nuvarande rättsliga regleringen av irreguljära migranter är opraktisk, därför försöker Litauen ändra reglerna.

– Hittills har Europa inte utsatts för den här typen av angrepp. Hittills har migrationspolitiken varit mycket annorlunda och rättssystemet har anpassats till den. Systemet har inte anpassats till situationer som den som Litauen står inför, och det är därför vi försöker få till stånd en förändring, sa hon vidare.

Förhandsavgörande

EU-domstolens beslut var ett förhandsavgörande som utfärdades enligt ett påskyndat förfarande av en juridisk panel efter att den hört en begäran från Litauens högsta förvaltningsdomstol i fallet med en migrant.

Domstolen ansåg att både kvarhållandet av irreguljära migranter i krigstid, undantagstillstånd eller extrema situationer enbart på grund av att de befinner sig illegalt i landet och förvägrandet av deras möjlighet att ansöka om asyl strider mot EU-direktiven.

LÄS ÄVEN: Tusentals irakier hemskickade från Litauen