robertino-häktad-93773
Inrikes

Livsstilskriminell utlänning häktad för stort antal åldringsbrott

Publicerad 5/12/2018
Annons

Finske medborgaren Robertino Nyman, 46 år gammal och med finskromskt ursprung, är sedan tidigare en välkänd person för det svenska rättsväsendet. Nu har han häktats för nya brott. Det rör sig denna gång om ett 20-tal åldringsbrott i form av stölder och bedrägerier mot äldre svenskar mellan 70 och 90 år.

Nyman har begått brotten på olika orter i mellersta och norra Sverige. Han begärdes häktad i början av veckan och beslut om häktning fattades av Hudiksvalls tingsrätt på tisdagen.

Gediget kriminellt CV
Robertino Nyman, född 1971-09-24 är tidigare dömd för en lång rad brott i Sverige. Varför han som finsk medborgare ändå tillåtits befinna sig på svensk mark är oklart.

I maj 2012 dömdes Nyman tillsammans med en kusin (även han finsk medborgare och tidigare dömd för brott i Sverige) av Uppsala tingsrätt för bland annat butiksstöld, grov stöld, bedrägeri och våldsamt motstånd. Nyman dömdes även för att i samband med ett gripande ha förolämpat en kvinnlig polis som han upprepade gånger kallat för ”hora” och ”gris”.

Flera av offren var privatpersoner vars lägenheter duon länsade. Brotten begicks under en stöldturné i bil runtom i Sverige. Påföljden stannade, de många och allvarliga brotten till trots, vid skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Kusinen dömdes dock till 3 månaders fängelse.

Planen förefaller dock inte ha haft önskad rehabiliterande effekt, bland annat beroende på att Nyman struntade i att fullfölja den. Redan i augusti samma år åtalades och dömdes Nyman för ytterligare en lång rad allvarliga brott, däribland grovt olaga hot (riktat pistol mot bilist vid rattfull trafikolycka), ofredande, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman (knytnävsslag i ansiktet och sparkar mot polis), förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning, grovt rattfylleri och grovt vapenbrott. Den gången blev det två års fängelse.

Nyman förekom redan innan ovanstående domar med 29 avsnitt i belastningsregistret, dömd för bland annat grov misshandel och stölder. Samhällsnytt har i skrivande stund inte tillgång till dessa domar. Nyman är även dömd för brott i Finland

Varit socialt missanpassad sedan tonåren
Nyman beskrivs Uppsala tingsrätts dom från maj 2012 ha levt ett kriminellt och antisocialt liv ända sedan 13-årsåldern med missbruk och brott. Nymans socialt utsatta bakgrund var orsak till att tingsrätten valde att inte döma till strängare påföljd än skyddstillsyn och behandling, detta trots att domen kom då Nyman stod under prövotid för en tidigare villkorlig dom som därmed förverkades och annars skulle ha omvandlats till fängelse.

Noteras i sammanhanget kan att msm-media, däribland statskontrollerade SVT, underlåter att berätta om den nu häktade åldringsbrottslingens utländska bakgrund och tidigare kriminella CV.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons