hjallbomord-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Livstids fängelse för mord under sommarens klankrig i Göteborg

Publicerad 11/18/2021
Annons

22-årige Abdirisaq Darod döms till livstids fängelse för ett mord som utfördes under sommarens klankrig i Göteborg. Mordet har starka kopplingar till den ökända Ali Khan-klanen – men polisens utredare har inte lyckats klarlägga på vilket sätt eller hur alla inblandade är relaterade till varandra.

Den 30 maj är en solig söndag, och flera personer i en arabisk släkt befinner sig under eftermiddagen utanför en livsmedelsbutik i Hjällbo centrum i Göteborg. Bland dem en 44-årig fembarnspappa och hans bror, som äger butiken.

Plötsligt dyker två maskerade män upp på varsin cykel. De drar pistol och öppnar eld mot de församlade. Folk flyr springandes åt alla håll i kulregnet, och flera träffas av skott. En av dem, 44-åringen, träffas i bland annat huvudet och avlider på platsen.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: VIDEO: Klankriget i Göteborg eskalerar – en avrättad med skott i huvudet

Trillar med cykeln

Efter blodbadet flyr den ena gärningsmannen snabbt från platsen. Han springer till sin cykel och cyklar iväg samma väg som han kom. Vem han är, är det fortfarande ingen som vet.

Den andra gärningsmannen, 22-årige Abdirisaq Darod, cyklar även han från platsen. Men han cyklar omkull och hinns ikapp av uppretade människor som överöser honom med sparkar och slag. Lynchningen avbryts av att en polisman, som larmats till platsen på grund av skottlossningen, anländer med draget vapen och skingrar folkmassan.

Foto: Polisen
Abdirisaq Darod vid gripandet. Foto: Polisen
Videobilder från polisingripandet efter skottlossningen.

Abdirisaq Darod är tidigare känd av polisen och är dömd för bland annat rån, utpressning och övergrepp i rättsak. Han är svensk medborgare, född i Sverige, och ett av nio barn i en invandrarfamilj som kom från Etiopien under 90-talet.

Kopplingar till Ali-Khan

Den arabiska familj som blir beskjuten utanför butiken i Hjällbo heter Simmo i efternamn. Det är en mardelliarabisk släkt som kom till Sverige från inbördeskriget i Libanon under 80-talet. Enligt polisens hemliga klanrapport, som Samnytt har tillgång till, ingår släkten Simmo/Semmo i, eller är åtminstone allierad med, den ökända kriminella Ali Khan-klanen. Även Ali Khan-släkten utgörs av mardelliaraber.

Samtidigt finns i polisens utredning uppgifter om att det är familjen Ali Khan som lejt Abdirisaq Darod och den andre okände gärningsmannen för att genomföra skjutningen mot familjen Simmo. Det ska enligt uppgiftslämnare ha uppstått en konflikt mellan släkten Ali Khan och släkten Simmo, trots att de ingår i samma klan.

LÄS MER: Se polisens bilder från klankriget i Hjällbo: ”Försöker ha dialog”

LÄS MER: Se hela klankriget från polisens kameror: ”Ber er lämna snälla ni”

Det är en bild som styrks av polisens uppgifter om att de oroligheter som innan skottdramat skakat Hjällbo beror på en konflikt mellan Släkten Simmo och Hjällbonätverket – ett kriminellt nätverk i sin tur styrs av Ali Khan-klanen. Flera personer från släkten Simmo nekar emellertid i förhör till att det finns en konflikt mellan dem och Ali Khan-släkten.

Förklaringen: Sköt varningsskott

För polisen erkänner Abdirisaq Darod att han skjutit mot släkten Simmo, men menar att det rört sig om ”varningsskott” och att han aldrig siktat mot någon människa. En förklaring polisen misstänker inspirerats av att en polisman sköt varningsskott vid polisingripandet, ett varningsskott som Abdirisaq blev vittne till.

22-åringen har själv varit inblandad i oroligheterna i Hjällbo och greps av polisen två dagar innan skottdådet. Han hävdar att motivet till det är att han och hans familj är hotad av familjen Simmo.

Tingsrätten skriver dock i sin dom att den eventuella hotbild som finns mot Abdirisaq Darod snarare är ”en konsekvens av de allvarliga brott som han själv valde att begå”. Domstolen tror även att det finns fler personer som varit med och planerat attacken på familjen Simmo, även om de övriga medgärningsmännen aldrig identifierats. Hur alla inblandade är släkt eller relaterade till varandra har heller aldrig fullt ut klarlagts.

Göteborgs tingsrätt dömer Abdirisaq Darod till livstids fängelse för ett mord, åtta mordförsök samt grovt vapenbrott. Han ska dessutom betala närmare en miljon kronor i skadestånd till familjen Simmo.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons