Storbritanniens premiärminister Elizabeth ”Liz” Truss meddelade under torsdagen att hon avgår. Beskedet kommer efter ett antal turbulenta veckor med växande internt missnöje med henne.

Truss tog över posten som premiärminister efter Boris Johnson den 6 september i år. Idag, endast 44 dagar senare, meddelade hon att hon avgår. Det innebär att Truss är den kortast regerande premiärministern i Storbritanniens historia.

– Jag inser att, givet situationen, kan jag inte leverera på det mandat jag fått av Konservativa partiet. Jag har därför talat med Hans majestät konungen och informerat honom om att jag avgår som ledare för Konservativa partiet, säger Truss.

Regeringskris

När Liz Truss tillträdde som premiärminister förra månaden hade hon siktet inställt på att ta tag i den ekonomiska kris som Storbritannien, tillsammans med resten av Europa, just nu genomlider med ökande kostnader på saker som mat, kläder och elektricitet.

Truss recept för att ta landet ur krisen var kraftigt sänkta skatter och ökad inhemsk utvinning av olja och naturgas. Ryssland använder naturgasen som ett vapen, och enda sättet att avväpna dem på är att bli självförsörjande på energi, menade hon.

Den 22 september slopades ett förbud mot utvinning av skiffergas genom så kallad frackning. Dagen därpå presenterades omfattande förslag på skattesänkningar. Bland annat en sänkning av den grundläggande inkomstskatten med en procentenhet, samt ett stopp för en planerad höjning av skatten på näringsverksamhet.

Förslagen har mött växande motstånd där kritikerna bland annat frågat sig hur Truss tänkt finansiera skattesänkningarna.

U-sväng

Förra veckan var Truss i Washington för det årliga mötet med Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF). När hon kom hem igen kallade hon omedelbart till sig finansminister Kwasi Kwarteng, och gav honom sparken.

Istället gavs posten till Brexit-motståndaren Jeremy Hunt, som spenderat de senaste tre åren i det politiska ”baksätet”. Hunt har bland annat föreslagit att Storbritannien ska hålla ytterligare en folkomröstning om Brexit. Som nyutnämnd finansminister stoppade Hunt merparten av de föreslagna skattesänkningarna.

Medan Truss haft fullt upp med sin ekonomiska politik, har oppositionen drivit på för att återinföra förbudet mot frackning. Ett förslag från Arbetarpartiet om att förbjuda utvinningsmetoden röstades ned med stor majoritet i parlamentet under onsdagen.

Samtidigt blev det faktum att Truss inte har hela partiet bakom sig uppenbart. Hela 31 konservativa ledamöter lade ned sina röster, trots att den officiella partilinjen var att rösta nej.

Avgångskrav

I takt med att missnöjet jäst inom partiet har allt fler konservativa politiker öppet luftat sitt missnöje med premiärministern. Kritiken handlar om Truss ledarskapsstil, den ekonomiska politiken och hennes inställning till frackning.

Under onsdagen avgick även inrikesminister Suella Braverman efter att ha kritiserat vad hon menar är regeringens oförmåga att ta tag i den illegala invandringen till Storbritannien. Braverman, som själv har indisk invandrarbakgrund, har inte minst pekat ut indier som en problematisk invandrargrupp.

Under torsdagen ansåg till slut Liz Truss att situationen blivit ohållbar och meddelade sin avgång.

– Partiledarval kommer att hållas nästa vecka, säger Truss som sitter kvar som premiärminister tills det valet är klart.

Boris Johnson är en av dem som visat intresse för att kandidera, och han kan därmed komma att återvända som premiärminister.

Farage: ”En kupp”

Nigel Farage, som tidigare ledde Storbritanniens självständighetsparti (UKIP) fram till 2019 och därefter Brexitpartiet, säger i en kommentar att Liz Truss avgång är en ”kupp”.

– Det är en globalistisk kupp, och Jeremy Hunt är nu Storbritanniens president. Truss är irrelevant. Om hon stannar kvar eller avgår är helt irrelevant. Hunt är den utvalde, säger han argt.

Farage frågar sig om det var Vita huset, IMF, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz eller allihop som gav Truss direktiv om att utse Hunt till finansminister under hennes besök i Washington.

– Det är en kupp från dem som vill ha kvar Storbritannien i EU, och Konservativa partiet bekänner nu färg. Politiskt har det aldrig trott på Brexit, säger Nigel Farage.