I en intervju med BBC 2017 påstod dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som inledde sin politiska karriär som kommunist, att antalet kvinnor i Sverige som utsätts för sexbrott ”går ned och ned”, vilket omgående avslöjades som en solklar lögn. Hon var även drivande bakom kampanjen Sverige tillsammans i kölvattnet av migrantkrisen 2015 och sedan för att påtvinga landets samtliga kommuner nyanlända migranter med katastrofala följder som nu drabbar kommun efter kommun med Filipstad som exempel.

Det var i samband med ett av de numera vanligt förekommande upploppen i så kallade utsatta områden, och den amerikanske presidenten Donald Trump pekat på Sverige som ett avskräckande exempel, Johansson gästade BBC för att försäkra omvärlden om att allt är under kontroll.

https://www.youtube.com/watch?v=UaXjP-APiVk

I samband med BBC:s frågor angående situationen i Sverige tog man även upp den explosionsartade ökningen av sexbrott, vilket Johansson alltså förnekade och i stället hävdade var på nedgång. Då Sverigedemokraternas ökande popularitet nämndes ansåg Johansson det passande att beskriva partiet som ”det rasistiska partiet”. Någon klar koppling mellan den höga invandringen och brott kunde man inte heller se enligt Johansson, enbart ”utmaningar”.

Drev fram kommunernas kriser
Efter migrantkrisen 2015 anordnade regeringen jippot Sverige tillsammans där man bland annat påstod att det inte finns någon svensk kultur.

– Det handlar om människor som många gånger flytt för sina liv och under svåra förhållanden kommit för att söka skydd i vårt land för att börja ett nytt liv här. Bara om vi alla hjälps åt kan vi skapa goda förutsättningar för detta, sa Ylva Johansson då.

Sedermera skulle Johansson även bli drivande bakom att alla kommuner i Sverige påtvingades migranter med omfattande kostnader som resultat.

– Ska Sverige klara ett så stort åtagande som vi nu står inför måste vi få till stånd en jämnare fördelning mellan kommunerna, sa Johansson 2015.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen lade fram sina förslag för de nästkommande fem åren är det Ylva Johansson hon vill se som ansvarig för unionens migrationsfrågor. Innan detta beslutas formellt måste hon dock först godkännas av EU-parlamentet.

Utöver migrationsfrågor får Johansson även ansvar för unionens så kallade inrikes frågor som gränskontroller, brottsbekämpning och antiterrorarbete.