Tensta centrum. Foto: Holger Ellgaard.

Ljuddetektorer ska hjälpa polisen övervaka Järvaområdet

12 Shares

➤ Detektorerna kommer direktkopplas till ledningscentralerna och då det smäller kan en radiobil skickas omgående.

I förra veckan beslutade länsstyrelsen i Stockholm att tillåta ytterligare fem års kameraövervakning i de brottsbelastade Stockholmsförorterna Rinkeby, Tensta och Husby. I samma beslut säger man även ja till användning av ljuddetektorer som ska kunna upptäcka och uppmärksamma polisen på exempelvis skottlossning, explosioner, skrik och glaskrossning.

– För första gången i Sverige får polisen använda ljuddetektorer, säger Joakim Söderström, ansvarig för kameraövervakningen, till SvD.

– Jag vet att polisen i New York sedan länge framgångsrikt använder sig av mikrofoner. Men det här är första gången en polismyndighet i Sverige får tillstånd vad jag känner till.

Man ska även snabbt kunna avgöra ifall det rör dig om automateld eller en pistol.

Precis som i fallet med Stortorget i Malmö ska vanliga samtal inte kunna avlyssnas och ljudet spelas inte in. Genom triangulering ska man också kunna avgöra varifrån ljuden härstammar – något som enligt Söderström kommer att kräva ett hundratal detektorer.

12 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.