I år infaller den kristna och judiska påsken under den islamiska fastemånaden ramadan. Att göra uppehåll i ramadanskyltningen under de dagar som påsken firas vore enligt många en naturlig kompromiss men i bland annat London väljer man i stället att låta ramadanskyltningen vara kvar även över påsken.

Beslutet motiveras med att man vill ”öka medvetenheten om andra religioner” hos den kristna ursprungsbefolkningen och ser påsken som ett bra tillfälle för detta. Alla är emellertid inte överförtjusta över den uteblivna påskskyltningen.

Ljusskyltar över staden med ramadanhälsningar är ett färskt påfund i den brittiska huvudstaden. 2024 är bara det andra året som detta sker.

Tändes ceremoniellt av muslimske borgmästaren

De stora och ljusstarka skyltarna finansieras av en muslimsk välgörenhetsorganisation som ägs av en muslimsk miljardär som blivit rik på fastighetsaffärer. Och i år fortsätter de att lysa upp centrala och ikoniska platser i staden som Picadilly Circus även under påskhelgen.

Ljusskyltarna tändes ceremoniellt tidigare i mars av Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan och med stöd från vänsterpartiet Labour råd. ”Glad Ramadan” basunerar skyltarna ut och beröms av somliga grupper men långt ifrån alla.

Möts av kritik

Tongivande konservativa röster kritiserar exempelvis att den aviserade ”medvetenheten om andra religioner” bara tycks gälla islam. Andra religioners högtider får inte alls motsvarande uppmärksamhet.

Andra anser att islamhälsningar av det här slaget inte hör hemma i ett land med en kristen kultur sedan urminnes tider. Efter kritik tvingades Network Rail att ta bort ett islamiskt meddelande på en tavla över avgångar vid London King’s Cross.

Järnvägsoperatören fick kritik från bland annat den sekulära organisationen Himanists UK för beslutet att som en del av ett mångfaldsinitiativ visa en hadith för att fira Ramadan. Det ansågs olämpligt med det budskap som basunerades ut, där icke-muslimer pekades ut som ”syndare” och uppmanades att omvända sig till islam.

”Borde gjort uppehåll för påskskyltning”

Röster från konservativa Tory sade sig inte se något problem i sig med att att uppmärksamma ramadan på det här sättet men menade att man självklart borde ha gjort ett avbrott för påskskyltning under de dagar som den kristna högtiden infaller.

– Påsken är en av årets viktigaste kristna högtider, men vad gör de för att fira den?, undrade lokale Toryledaren Paul Swaddle.

Ramadan flyttar på sig varje år och det är bara vissa år som de överlappar den kristna och judiska påsken. Den här gången är det tredje året i rad som det sker. Det dröjer sedan flera decennier innan det inträffar på nytt. Dock kan andra kristna högtider komma att drabbas i stället.

No-go-zon för judar

I likhet med många andra städer med en stor inflyttad muslimsk grupp, plågas London sedan den 7 oktobers massmord på civila judar i Israel av Hamas-trogna manifestationer. I den brittiska huvudstaden iscensätts sådana nu varje helg.

Judiska ledare är kritiska och dessutom råder rädsla inom gruppen för att gå ut dessa dagar. Centrala London betraktas då som en no-go zon för judar.