Efter den så kallade snippadomen kallade S-topparna i Göteborg till sig nämndemännen för ett erbjudas ”coachande samtal” med resultatet att de avgick. Ingen i partiets topp vill nu svara på frågor om hur man hanterat fallet. Samtidigt får partiet kritik då man vanligtvis kritiserar andra länder för att ha agerat på samma sätt.

Nämndemännen i fråga, som nominerats av Socialdemokraterna, var med och fattade beslutet som låg till grund för domen där en man som tidigare dömts för våldtäkt mot barn friades.

Nu får Socialdemokraterna kritik för sin hantering av fallet.

– En av de absolut viktigaste principerna i vår demokrati är självständiga domstolar där politikerna aldrig får lägga sig i hur man dömer i ett enskilt ärende, säger Thomas Bodström till DN.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Socialdemokraterna det verkliga hotet mot Sverige

Enligt Bodström borde det vara en ryggmärgsreflex att man absolut respekterar en domstol, vad man än tycker om domslutet.

– Man kallade det för medlemsvård och säger att man stöttade nämndemännen. Jag blev nästan illa till mods faktiskt. Jag vet ju hur det funkar när man ska uppmana folk – trycket – de behöver inte ens säga det. De [nämndemännen] vet ju att de vill att de ska avgå. Det gäller ju alla partier när man vill att personer ska avgå själva, säger Thomas Bodström.

Tyst i S-toppen

Varken partisekreterare Tobias Baudin eller Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i riksdagens justitieutskott, vill svara på frågor om partiets hantering av nämndemännen.

– Jag faktiskt förvånad över att partiet centralt inte går ut och säger att ”det där var olyckligt, det ska inte upprepas”, utan att man duckar hela tiden, säger Thomas Bodström och fortsätter:

– Jag är inte ute efter att skada Socialdemokraterna. Jag vill ha upp den här frågan på bordet för att den är så viktig, särskilt eftersom vi ständigt kritiserar Ungern, Polen och Turkiet för de här sakerna.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna – en maktstruktur, inte ett parti