Efter att Stefan Löfven (S) på måndagen blev den förste statsministern som röstats bort i en misstroendeomröstning är det nu upp till honom vad som sker härnäst. På en pressträff gjorde han dock klart att han inte kommer acceptera någon annan statsminister än sig själv.

– Sverige befinner sig nu i ett svårt politiskt läge, inledde Stefan Löfven pressträffen med.

Det är nu upp till Löfven att välja om han vill avgå och initiera nya talmansrundor eller utlysa extra val. Några besked om vad han kommer välja att göra är inte att vänta under måndagen, inte heller inom de närmaste dygnen. Gör han inget av alternativen inom en vecka kommer talmannen att entlediga honom.

LÄS ÄVEN: KLART: Löfven sparkas av riksdagen – regeringen faller

Då han anser att januariöverenskommelsen fortfarande gäller vill han föra samtal med MP och samarbetspartierna C och L.

– Går det att få till en regeringsbildning utan extra val så är det ingen poäng att ha det. Men extra val är också en möjlighet, det politiska landskapet har förändrats, sa Stefan Löfven.

Vänstern förneas med extremhögern

Det politiska landskapet har enligt statsministern redan ritats om eftersom Vänsterpartiet har krokat arm med vad han menar är ”extremhögern”.

– När vänstern förenas med extremhögern uppstår ett helt nytt läge i svensk politik.

Ingen annan statsminister

Samtidigt gjorde han klart att varken han eller Socialdemokraterna kommer att acceptera någon annan statsminister än honom själv med mandatfördelningen som finns i dagsläget.

– Jag och mitt parti kommer stå till förfogande för att axla ansvaret för landet. Mitt högsta mål är att göra det som är bäst för Sverige. Vi är det största partiet. Så det är naturligt för oss.