riksdagen

Foto: Self-taken.

Inrikes

Löfven bortröstad med siffrorna 204 mot 142

Publicerad 9/25/2018
Annons

Efter en kortare debatt i riksdagen idag med start 09.30 hölls statsministeromröstningen. Med röstsiffrorna 204 mot 142 röstade Riksdagen för att avsätta Stefan Löfven. Därmed ska ny regeringsbildare utses. Detta väntas ta några veckor.

Debatten inleddes med att Moderaternas ordförande Ulf Kristersson talade för samtliga Allianspartier när han deklarerade att de kommer rösta nej till Löfven.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman sa att vänsterpartierna hade 144 mandat mot allianspartiernas 143 samt att Socialdemokraterna är det klart största partiet och att läget därmed är samma som förra mandatperioden. Han poängterade även att Alliansen inte fällt regeringen förra mandatperioden även om de kunnat just för att de inte ville samarbeta med SD, och att så bör förbli.

Efter det tog Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vid. Han menade att den tydligaste signalen i valet är att väljarna vill ha en annan regering. Åkesson underströk också att de försökt avsätta Löfven ett antal gånger och välkomnade att Alliansen äntligen nu gör detta.

SD:s lojalitet är mot partiets väljare fortsatte han men sa att han är beredd att kompromissa med alla partier utan att för den skull ”sätta sig på läktaren”. ”Vi kommer att göra vårt yttersta för att få inom vår politik”. Åkesson avslutade med att ”ta ett väldigt viktigt beslut” idag och deklarerade att SD röstar nej till Löfven.

Därefter hölls voteringen som alltså resulterade i 204 mot 142 för att avsätta Löfven.

Nu ska talmannen att undersöka vilken konstellation som har bäst underlag för att bilda en ny regering. Troligtvis går frågan först till Ulf Kristersson som kommer att testa en Alliansregering.

Faller det förslaget har talmannen ytterligare tre försök till på sig – annars väntar nyval (eller extraval som det egentligen heter).

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons