➤ NEW YORK / PYONGYANG Under Stefan Löfvens (S) FN-besök i New York träffade statsministern den amerikanske presidenten Donald Trump, där han med hänvisning till ”Sveriges starka rykte” ska ha erbjudit svensk hjälp med att lösa Nordkoreakrisen.

FN:s säkerhetsråd röstade nyligen för att införa ännu starkare sanktioner mot Nordkorea, där man nyligen avfyrade en missil över Japan och provsprängde en vätebomb.

Desto hårdare tryck på landet, desto snabbare kommer man att utveckla egna kärnvapen, påstås det från Nordkorea.

Denna kris vill Stefan Löfven att Sverige – ett av få länder med en ambassad i den kommunistiska diktaturen – ska medla i.

– Vi är inte naiva – det kommer att krävas en dialog och lösning mellan USA, Kina, Ryssland och de stora spelarna. Men är det så, att vår långa närvaro som byggt upp ett förtroende, gör att vi kan bidra på något sätt i processen så vill vi göra det. Det är så vi tänker, säger Löfven till Expressen.

Vidare hävdar Löfven att det är ”ett faktum att vi har ett ganska starkt förtroende som alliansfri stat” och att det är ingens annans intressen än fredens intressen vi tjänar. ”Där har Sverige ett starkt rykte och det är viktigt.”

Sverige är så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.