Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) har belönats med rollen som ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri. Det har den socialdemokratiska regeringen beslutat.

Samnytt uppmärksammade i februari att Löfven tilldelas toppjobbet som rådgivare åt FN där han ska leda arbetet med förberedelser inför ett toppmöte om framtidens globala samarbete.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven får FN-toppjobb

Nu har Löfven belönats med ytterligare ett jobb. Den 1 juni tar han över rollen som ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitu, Sipri, och arbetet sträcker sig över fem år med möjlighet till en förlängning på ytterligare fem år.

– I dessa oroliga tider är det tydligt att vår roll blir ännu viktigare, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Utrikesminister Ann Linde (S) anser att hennes tidigare chef har rätt ”erfarenheter och gedigna kontaktnät”.

– I ett hastigt försämrat säkerhetsläge är tillförlitlig oberoende information och analys avgörande. Stefan Löfvens erfarenheter och gedigna kontaktnät garanterar SIPRI:s fortsatt starka internationella position och viktiga arbete för fred och säkerhet, säger utrikesminister Linde.

Sipri arbetar med freds- och konfliktforskning. Institutet skriver att man vill främja kunskap om fred, konflikthantering och internationell säkerhet, inklusive nedrustning, icke-spridning och vapenkontroll.

LÄS ÄVEN: Löfven har tillsatt 22 sossar som myndighetschefer – ”i strid med grundlagen”