Statsminister Stefan Löfven (S) ger sig nu in i debatten om islamkritik och koranbränning. Löfven meddelar att sådan typ av yttrandefrihet inte behövs i vårt land och att regeringen ska manifestera mot islamofobi. Ett uttalande som går hand i hand med vad Löfven tidigare sagt – att han aldrig tänker kritisera islam. Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan svarar på Löfvens demokratibegränsande uttalande med att det som inte behövs i Sverige är sådant som det ökande förnedringsvåldet.

Samhällsnytt fortsätter att följa händelseutvecklingen kring det islamkritiska partiet Stram Kurs vars dansk-svenske partiledare Rasmus Paludan har meddelat att han ska stoppa islamiseringen av Sverige. Nyligen ansökte Paludan om demonstrationstillstånd för partiet i bland annat Rinkeby för ett återbesök i Sverige redan den 12 september.

LÄS ÄVEN: Paludan söker demonstrationstillstånd i Rinkeby: ”Koranen ska brinna”

Förra veckans koranbränning i Rosengård som Samhällsnytt bevakade på plats har resulterat i påtryckningar från det muslimska landet Indonesien som kallat upp Sveriges ambassadör Marina Berg för att framföra åsikter om händelsen. Vid sidan om turerna kring koranbränningen har regeringen nu uttalat sig om hur man ser på att kritisera islam på öppen gata.

Malmöbor ”kränkta” – regeringen ska motarbeta islamofobi

Det är statsminister Stefan Löfven (S) som medverkade i en intervju med Sydsvenskan på torsdagen i vilken han får höra att Malmöbor känner sig både kränkta och oroliga över att individer tillåts använda sig av grundlagskyddade demokratiska rättigheter och yttra sin åsikt inför allmänheten.

Löfven undviker att svara på frågan med att detta ingår i en demokrati. Istället svarar han med att man står upp mot antisemitism och islamofobi. Han berättar att även att regeringen ska manifestera betydelsen av mångfald och människors lika värde.

Löfven om yttrandefrihet: ”Vi behöver inte ha det i vårt land”

Många har beskrivit fredagens händelser som en yttrandefrihetsfråga där en svensk och en dansk medborgare har nekats att hålla demonstration och den senare även inresa i landet. Men det synsättet är ingenting som Löfven vill kännas vid, han menar istället att det helt och hållet handlar om ett myndighetsbeslut.

I egenskap av statsminister slår Löfven fast att hans definition kring yttrandefrihet utesluter rätten att provocera och göra ned andra människor. Det är något som han menar att ”vi inte behöver i vårt land”.

Paludan: ”Sverige behöver inte förnedringsvåld”

Efter att statsministern gjort klart att Sverige inte behöver full yttrandefrihet, närmare bestämt kritik mot islam, har Paludan besvarat honom. Den danska partiledaren menar att något som Sverige verkligen inte behöver är det allt mer utbredda förnedringsvåldet där han tar den uppmärksammade tortyrvåldtäkten i Solna nyligen som ett exempel. Paludan undrar om Löfven med sitt starka ställningstagande ser allvarligare på koranbränning än förnedringsvåld.

– Sverige behöver i vart fall inte att två svenska tonårspojkar blir avklädda, stuckna med kniv, våldtagna, torterade  och försökt begravda levande på en kyrkogård i Solna. Varför har Löfven inte sagt att det är våldtäkten av två tonårspojkar som Sverige inte behöver? Är koranbränning värre för Löfven än våldtäkt på svenskar, frågar Paludan i en kommentar till Samhällsnytt.

I början av juli kommenterade Paludan ett fal av förnedringsvåld mot en dansk pojke med att fenomenet där pojkar torteras och filmas som nu breder ut sig över Skandinavien är kopplat till islam.

– Förnedringsrån och bara generell förnedring av icke-muslimer är mycket central för det latenta hot och våld och den kultur av rädsla som ger muslimer stor makt i Danmark och ännu mer i Sverige. Den enda lösningen är att skicka tillbaka muslimerna till deras hemländer, säger Paludan till Samhällsnytt.

Löfven tänker aldrig kritisera islam

År 2015 uttalade sig tidigare urikesminister Margot Wallström om den offentliga piskningen av en saudisk bloggare. Wallström menade att att man måste protestera mot det som närmast är medeltida metoder och vidare att landet är en dikatur. Men uttalandet föll inte i god jord och resulterade i en diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien vilket fick regeringen att kovända och skicka sändebud med en ursäkt.

– Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort, sade Löfven till svensk media.

LÄS ÄVEN: Regeringen överväger förbud mot ’rasistiska organisationer’: ”Ett hot mot vår demokrati”

authorimage