Stefan Löfven, Transportstyrelsen

När informerades egentligen statsministern om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen?

Inrikes

Löfven kan ha informerats om Transportstyrelsens IT-läcka vid hemligt regeringsmöte 2015

Publicerad 9/2/2017
Annons

➤ TRANSPORTSTYRELSENGATE Ett 20-tal högt uppsatta personer på regeringskansliet ska redan i mitten av september 2015 ha känt till och hållit ett krismöte om de säkerhetsrelaterade missförhållandena på Transportstyrelsen. Det är mer än ett helt år innan Stefan Löfven hävdar att han fick kännedom om saken. Det rapporterar DN och ifrågasätter om statsministern talat sanning.

Det var den 17 september 2015 som ett hemligt möte enligt uppgift hölls i ett avlyssningsskyddat rum på Regeringskansliet. Mötet ska ha sammankallats efter larm från Säpo om allvarliga säkerhetsbrister på Transportstyrelsen. En av dem som ska ha närvarat vid mötet och blivit informerad är dåvarande statssekreterare Ann Linde (S).

Från regeringen är det emellertid locket på om vilka som närvarade vid mötet och vad som i detalj avhandlades. Offentliga handlingar relaterade till mötet, såsom minnesanteckningar, protokoll, dagordningar och kallelser, påstås inte finnas när DN försökt begära ut dem.

Praxis är dock att bl.a. rättschefen och chefen för polisenheten deltar vid möten av detta slag, liksom statsrådsberedningen och statsministerns statssekreterare. Men regeringen vill inte lämna ut någon information om deltagarna.

DN bedömer, utifrån vad som är praxis för denna sorts möten, att runt 20 personer på Regeringskansliet blev informerade om IT-missförhållandena på Transportstyrelsen i september 2015. Det är uppgifter som reser allvarliga frågetecken kring statsminister Stefan Löfvens påståenden om att han inte känt till saken förrän drygt ett år senare.

Nyligen krävde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson statsministerns avgång, detta med hänvisning till att det mesta pekar på att Löfven inte talat sanning om vad han känt till och när om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen. Om Löfven farit med osanning är det i sig allvarligt, och om statsministern känt till mer och tidigare än vad han uppgett, vilar ett betydligt större ansvar för skandalen på honom.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons