stefan-lofven-presskonf-7836623
Inrikes

Löfven kastar in handduken – klarar inte att bilda en regering

Publicerad 10/29/2018
Annons

På måndagsförmiddagen gick sonderingstiden för S-ledaren och potentielle regeringsbildaren ut. Till talmannen och efteråt vid en presskonferens meddelande Stefan Löfven att han i likhet med M-ledaren Ulf Kristersson misslyckats med att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Löfven ville inte närmare gå in på vad som sagts under samtalet med talmannen och inte heller spekulera i eventuella partikonstellationer för framtida försök av någon annan att bilda regering.

S-ledaren upprepade budskapet att blockpolitiken behöver brytas upp och att ett blocköverskridande samarbete krävs med nuvarande parlamentariska läge, även om förutsättningar för detta just nu tycks saknas.

Detta inkluderar dock inte det tredje ”blocket” Sverigedemokraterna, där Löfven anser att dörren fortsatt ska hållas stängd för varje form av samtal eller förhandling.

I stället för att söka ett bredare regeringsunderlag menade S-ledaren att nästa person som får sonderingsuppdraget från talmannen bör försöka hitta ett smalare.

Vem den personen kan bli är i nuläget oklart. Utifrån väljarunderlag borde uppdraget gå vidare till SD-ledaren Jimmie Åkesson. I beaktande av att samtliga partier deklarerat att man inte tänker prata med SD är det dock mer sannolikt att talmannen ger uppdraget till någon av småpartiernas ledare, exempelvis Centerpartiets Annie Lööf.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons