På måndagsförmiddagen läste statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen för den S+MP-regering som nu tillträder med stöd från C och L. Mest uppseendeväckande var beskedet att den för ett drygt år sedan i samband med den stora skandalen kring Transportstyrelsen avsatte inrikesministern Anders Ygeman nu efter en kort tid i frysboxen välkomnas tillbaka till regeringen som statsråd på infrastrukturdepartementet.

Löfven klargjorde den nya regeringens politik på en rad områden. Den feministiska utrikespolitiken fortsätter och även inrikespolitiskt nämndes kvinnor flera gånger som en prioriterad grupp medan män inte nämndes alls. Sverige ska fortsätta verka för att det av den förra rödgröna regeringen som stat erkända och delvis terroriststyrda palestinska territoriet får officiell internationell status som stat inom ramen för en tvåstatslösning.

En annan prioriterad grupp för den nya regeringen är som tidigare invandrare. Ny subventionerade anställningsformer befriade från arbetsgivaravgift och öronmärkta för migranter aviserades liksom riktade satsningar på utbildningsområdet, i synnerhet i de invandrardominerade problemområdena där betygen och andelen som går ut med behörighet uppvisar bottennoteringar.

På invandringsområdet deklarerades även att rätten till anhöriginvandring åter utvidgas till att gälla samtliga invandrargrupper och inte som de senaste åren begränsas till endast personer med flyktingstatus. Löfven klargjorde också att Sverige ska fortsätta verka för att den nationella rätten att besluta över invandringen avskaffas och överlåts till Bryssel genom ett bindande kvotsystem. EU-länder som sätter sig på tvären ska straffas.

Statsministern bekräftade också att bilar med förbränningsmotorer – bensin och diesel – ska fasas ut och nyförsäljning förbjudas redan om tio år. Trots att Sverige redan sätter ett mycket lågt avtryck på miljön ifråga om utsläpp ska Sverige under den nya regeringens ledning genomföra ett genomgripande och kostsamt omställningsarbete mot en helt fossilfri energiförsörjning.

Tre S- och lika många MP-ministrar får respass från regeringen. Det gäller Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S), Heléne Fritzon (S), Karolina Skog (MP), Gustav Fridolin (MP) och Alice Bah Kuhnke (MP).

På Kulturdepartementet ersätts kontroversiella Bah Kuhnke av Amanda Lind (MP). Hon har tidigare deklarerat att hennes kulturintresse främst kretsar kring rastaflätor, rollspel och serietidningar.

Lind hyllar även den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan som fick sparken för islamism, samröre med turkiska fascister och ett antal grova retoriska övertramp där jihadresenärer som anslutit sig till IS jämfördes med svenskar som hjälpte Finland mot den ryska invasionen under finska vinterkriget.

Samtidigt tas Anders Ygeman (S) till nåder som i kölvattnet av Transportstyrelsen-skandalen 2017 fick sparken. Ygeman belönades dock samtidigt genom att utses till gruppledare för S i riksdagen.

Han återkommer dock inte som inrikesminister i den nu aktuella uppställningen, utan får nöja sig med en post som sekundärt statsråd på infrastrukturdepartementet. Beslutet kritiseras hårt av både SD och KD medan M, L och C tycker det är sin ordning att Ygeman nu får en ny chans.

Några av den tidigare S+MP-regeringens ministrar placeras på andra departement i den nya regeringen. Det gäller bland annat Peter Eriksson (MP), Mikael Damberg (S), Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S)