stefan löfven

Foto: Anders Henrikson.

Inrikes

Löfven: Utreda ursprung vid sexbrott är upp till Brå

Publicerad 5/8/2018
Annons

Ulf Kristersson (M) kallar Löfven ”feg” för att inte vilja uppdatera den nu 13 år gamla statistiken. ”Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det”

Senast 2005 mätte Brottsförebyggande rådet, Brå, hur stor andel brottsmisstänkta som är utlandsfödda. Sedan dess har Sverigedemokraterna drivit på om att få till en uppdaterad mätning och för ett par månader sen sällade sig även Moderaterna till denna linje.

Nyligen gav regeringen Brå i uppdrag att ta reda på orsaken till den kraftiga ökningen av antalet anmälda sexbrott. I uppdraget ingår bland annat att ”i möjligaste mån” uppskatta den faktiska utvecklingen av sexualbrotten. Utredningen ska presenteras i maj 2019.

I gårdagens duell mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) kallade den sistnämnde statsministern för ”feg” då man inte vill beröra ämnet etnicitet i samband med den nya utredningen.

Löfven å sin sida hävdade att det inte är någon som vet varför sexbrotten ökar så dramatiskt – en inställning även Kristersson gav uttryck för under partiledardebatten i söndags.

Men nu tycks Löfven mena att det är hos Brå avgörandet ligger hos.

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa statsministern.

– De ansåg inte det. Det finns redan statistik.

Hos Brå uppger man att det inte ingår i det pågående uppdraget att ta reda på vilken bakgrund sexualbrottslingarna har och ”i regeringens uppdrag som vi tagit del av finns inte de datakällor med för att vi ska kunna redovisa gärningsmännens härkomst”.

För några månader sedan visade en genomgång av domar i sexbrottmål att 95,6 procent av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.

Och senast igår visade en sammanställning Aftonbladet gjort över gruppvåldtäktsdomar under de senaste fem åren att av de 112 pojkar och män som dömts var 82 födda utanför Europa.

Sedan 2011 har Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna vid ett flertal tillfällen motionerat om att uppdatera statistiken.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons