Idag har partiledarna hållit med talmannen. Just nu sitter MP som sista parti inne hos talmannen. Åkesson tycker riksdagen ska rösta om Löfven som statsminister med Lööf som underlag, men det vill varken Löfven eller Lööf. Löfven menar istället att Annie Lööf bör ges sonderingsuppdraget.

Dagens möten med talmannen gick till i följande ordning:

8.45 Moderaterna
9.15 Sverigedemokraterna
9.45 Centerpartiet
10.15 Socialdemokraterna
10.45 Vänsterpartiet
11.15 Kristdemokraterna
11.45 Liberalerna
12.15 Miljöpartiet

Centerpartiets partiledare har tidigare sagt att hon ställer upp för att få sonderingsuppdraget – vilket alltså flera andra partier också är öppna för.

– För två veckor sedan sa jag att jag är beredd att ta på mig ett uppdrag för att fokusera på det sakpolitiska innehållet för att dyrka upp lås, sa Lööf tidigare idag.

Löfven menar enligt Aftonbladet att Lööf ”kan vara en ljusning” eftersom hon har sagt sig intresserad av fördjupade politiska samtal. Han nämner flera frågor där det finns behov av långsiktighet, däribland klimat, migration, bostäder och integration.

På presskonferensen sa även Miljöpartiet att de vill se Annie Lööf som sonderingsperson ”förutsättningslöst” där det vill att man ska prata ”sakpolitik”.

Därmed sa alla partier förutom SD och M (som inte höll någon presskonferens) att de kan tänka sig Annie Lööf som sonderingsperson. Därmed ser det ut att bli henne talmannen utser.