Ett uttalande där statsminister Stefan Löfven (S) säger att kommunisterna i VPK alltid ”stod upp för demokratin” har väckt uppmärksamhet och kritik. ”Hårresenade” och ”historierevisionism” är några av de omdömen som fälls efter Löfvens utspel.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter där Löfven, mot bakgrund av att flera borgerliga partier nu aviserat en framtida regeringssamverkan med SD, pekade ut det socialkonservativa partiet som antidemokratiskt och då fick frågor om hans eget partis mångåriga och nära samarbete med kommunistiska VPK.

Löfven tillstod att det funnits sakpolitiska meningsskiljaktigheter mellan Socialdemokraterna och kommunisterna men att VPK ändå alltid förespråkat demomkrati

– Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, slog Löfven fast.

Löfvens uppfattning annan än den gängse

Statsministerns uppfattning om det svenska kommunistpartiet skiljer sig dock från den gängse. Den är i stället att partiet förordade ett väpnat maktövertagande och införande av totalitärt enpartistyre med avskaffande av såväl privat ägande som medborgerliga fri- och rättigheter.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Vänsterpartiet köpte partihögkvarter med pengar från Stalin

VPK hade fram till Sovjets sönderfall i slutet av 1980-talet nära samarbeten med flertalet dåvarande kommunistdiktaturer och tog även emot ekonomiskt bistånd från dessa. Först efter murens fall 1989 valde VPK att ta bort ”Kommunisterna” ur sitt partinamn.

Artikel i VPK:s tidnng Ny Dag.

Profilerade vänsterpartister har ändå fortsatt att kalla sig kommunister, bland dem Lars Ohly, partiets ledare fram till 2012. Så sent som i år slog partiets ungdomsförbund på sin kongress fast att man har ”ett kommunistiskt samhälle” som slutmål, ett besked som moderpartiet inte rest några invändningar mot.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraternas kopplingar till Stalin avslöjas – tvättade blodspengar åt Sovjet

Kritik från flera håll

Löfvens påstående om att kommunister är demokrater har väckt starka reaktioner både inom den politiska oppositionen och bland samhällsvetare.

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar i en kommentar i sociala medier Löfvens uttalande för ”hårresande och historielöst” Kristdemokraternas Ebba Busch menar att Löfven ägnar sig ”oanständig historierevisionism”.

Liberalerna – som i den aktuella DN-intervjun kritiserades av Löfven efter att partiet nyligen aviserat att man lämnar januariöverenskommelsen och häromdagen även tog beslut om att samarbeta med SD efter valet – uttrycker också bestörtning över statsministerns uttalande.

L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson slår fast att statsministern ”förnekar historien” medan riksdagsledamoten Arman Teimouri påminner om hur VPK till sin kongress 1987 bjöd in representanter från kommunistregimerna i Sovjet, Nordkorea och Kina.

– Urskuldande och okunnigt, säger Petter Bergner, historiker och forskare vid Umeå universitet med Vänsterpartiets historia som specialitet.

Han förklarar att Vänsterpartiet visserligen, åtminstone officiellt, numera har accepterat att socialismen i Sverige ska införas med det parlamentariska demokratiska systemet som verktyg i stället för med revolutionärt våld som man tidigare förespråkade, men att man samtidigt anser att det är en irreversibel utveckling – när socialismen väl införts i Sverige ska den inte gå att rösta bort.

Får beröm från Jonas Sjöstedt

Nyligen avgångne partiledaren för Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt backar däremot upp Löfven och menar att dennes uttalande om VPK är ”helt korrekt”. Han skriver:

”Jag ser att man många till höger idag hetsar upp sig över denna intervju där statsministern helt korrekt försvarar S dåvarande samarbete med Vpk. Högerns upprördhet handlar nog mest om att de behöver rya lite för att kunna samarbeta med rasisterna i SD”.