När statsminister Stefan Löfven (S) ska gratulera regeringspartnern Miljöpartiet för nya språkröret Märta Stenevi passar han samtidigt på att skryta om att de rödgröna regeringspartierna under sju år som de har regerat tillsammans har ”gjort Sverige till ett bättre land”. Kritiken låter inte vänta på sig: ”Vilket universum lever Löfven i?” undrar exempelvis Björn Söder (SD).

Vid årsskiftet gav statsminister Stefan Löfven sig själv påökt och kvitterar nu ut en skattefinansierad lön på 180 000 kronor i månaden. Tusenlappar mer per månad blev det även för övriga ministrar.

För det dramatiskt ökande antalet fattigpensionärer i landet som Socialdemokraterna sagt sig värna blev utfallet magrare. Kritiker har påtalat att påslaget och mer därtill dessutom äts upp av bland annat höjningar av högkostnadsskyddet för medicin och vård och att hjälpmedel som tidigare var gratis nu måste bekostas av brukaren själv.

Jämförelser har också gjorts med den vårdpersonal vars tunga slit under corona-pandemin Löfven i tal till nationen i ord hyllat. I plånboken har berömmet inte avspeglat sig på motsvarande sätt. Löfven tjänar nu mer än sex undersköterskor tillsammans, och många vårdanställda får inte ens betalt för den övertid de arbetat under vårdkrisen.

Som Samhällsnytt rapporterade på söndagen valdes Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi till språkrör när Isabella Lövin nu tackar för sig. I ett gratulationsinlägg på Instagram berömmer statsministern sig själv och anser att han med regeringskollegor har gjort Sverige till ett bättre land – i snart sju år. Han skriver:

Våra två partier – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – har i snart sju år lett regeringen och gjort Sverige till ett bättre land.

Han lovar också att att på samma sätt fortsätta ”bygga Sverige bättre”.

Möts av kritik

Den skrytsamma tonen har väckt kritik. Sverigedemokratiske riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder undrar i ett inlägg på Twitter vilket universum Löfven lever i.

I kommentarer till Söders fråga nämns att Sverige 2020 hade bland den högsta arbetslösheten i EU i stället för den lägsta som Löfven utlovat. Man påtalar också den ökande otryggheten i offentliga miljöer med åldringsbrott, personrån och överfallsvåldtäkter samt skenande väpnad gängkriminalitet.

Den ökande segregationen och misslyckade integrationen med alltfler utsatta områden, de stora hålen i välfärden, skolans misslyckande, det nedmonterade försvaret och den obefintliga krisberedskapen är annat som påpekas som sådant som blivit värre under Löfvens regeringstid.