Kommunråden Elisabet Babic (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S) som MED ser dem.

Lokalpolitiker polisanmäler Medborgerlig Samling för satirbilder

Delningar

Nu kan en ny kategori adderas till den skara som har svårt att hantera att avbildas på satirteckningar – lokalpolitiker i Laholm. Flera kommunpampar väljer att polisanmäla tecknade karikatyrer som det nya uppstickarpartiet Medborgerlig Samling publicerat i sociala medier.

Det är Laholms kommunråd Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) som valt att vända sig till polisen för att beivra MED:s blyertsteckningar där de två tillsammans med kommunrådskollegan Kjell Henriksson (S) avbildats som de tre klassiska japanska aporna ”inte se”, ”inte höra” och ”inte säga” som håller för ögon, öron respektive mun.

På den andra teckningen avbildas avgående kommunchefen Peter Andreasson som den på 30- och 40-talet folkkäre skådespelaren och vissångaren Edvard Persson med en munkavleförsedd gås i famnen och sägande ”I min kommun har vi ingen tystnadskultur”.

Peter Andreasson har själv inte kommenterat den bild som föreställer honom men enligt Erling Cronqvist ska denne ha ”tagit väldigt illa vid sig” av att bli föremål för politisk satir. ”Det är inte okej” anser Cronqvist som själv avbildats av MED och tillsammans med Elisabet Babic från Moderaterna nu anser att ”måttet är rågat” och därför har begärt assistans från rättsväsendet för att stoppa satiren och få de förmenta gärningspersonerna lagförda.

Avgående kommunchefen Peter Andreasson i MED:s tappning.

Cronqvist anser att bilderna utgör en form av trakasserier. Hans definition av att bli trakasserad är att utsättas för något som ”inte är så kul” i det här fallet att bli ritad som en apa. Nu vill han se om polis och åklagare delar hans uppfattning.

Och även om saken inte går till åtal menar Cronqvist att man ”vid någon punkt måste sätta ner foten” mot blyertsteckningar som han bedömer faller inom ramen för den ”allt hårdare tonen” i den politiska debatten och som leder till att ”man blir avtrubbad”.

Han får stöd från moderata kommunrådskollegan Elisabet Babic som kallar MED:s teckningar för ”ett rejält övertramp” som påkallar en ”markering”. Hon indikerar att det handlar om återfallsbrottslighet eftersom det rör sig om flera teckningar och att polisen därför bör se särskilt allvarligt på saken.

Den politiska Laholmsduon har även anmält satirbilderna till Facebook i hopp om att få dem censurerade från den sociala medieplattformen.

Karl-Fredrik Klinker som representerar Medborgerlig Samling i Laholm oroar sig inte så mycket för juridiska påföljder för bildpubliceringarna. Han uppger sig i huvudsak se positivt på polisanmälan och den mediala uppmärksamhet saken fått. MED behöver all publicitet man kan få i valrörelsen.

– Det är en skänk från ovan och uppmärksamheten gynnar bara oss. Bilderna är så talande. Folk kräker åt hur illa politiken i Laholm är skött. Pengarna rullar hejvilt, säger Klinker i ett uttalande till SVT.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

80 KOMMENTARER

 1. Det är intressant hur olika politiker ska tåla. Politiker för SD ska i princip tåla allt som slungas emot dem, allt från glåpord till stenar. Medan andra inte ens tål en satirbild…

  Så dessa kanske inte ska hålla på med politik? När de inte tål mer än såhär. Bara en tanke.

  • Det är ju tydligt att det är skillnad på folk och folk!!! SD tillhör ju inte ”finfolket”!!! Men tiden tickar för vänstermaffian nu!!! He,he.

 2. Stackars kommunal politiker som blir ”utmålade”!!! Ähh!!!! Ni är inte sena själva när det gäller att hacka och förnedra SD och Jimmie Å!!!!! Väx upp förfan!!!!

 3. Läroplanen, vad det gäller skolans samhällskunskapsundervisning, måste omgående
  uppdateras.
  Utbildningen måste handla om demokrati, yttrandefrihet, tryckfrihet, rättigheter och skyldigheter.
  När ungarna går ut skolan så ska de kunna våra grundlagar!!!!

 4. Det var både roliga och vältecknade satirbilder. Välkomna in i matchen, MED! Det kommer säkert att bli ett antal kommunala mandat för er i september. Polisanmälan? Vad fånigt!

 5. Vem är det egentligen som blir utsatt för ”hot och hat”,
  är det gårdagens politiker eller de nya?
  Är det gammelmedia eller alternativ media?
  Är det de som bor i sina trygga, homogena områden och som representerar F! eller MP, eller är det männen som blir överfallna och kvinnorna som blir överfallsvåldtagna?

 6. Satirbilder kan man rita så myckets man vill, men uppenbarligen träffade den mitt i prick eftersom de tog så illa vid, så lokalpolitikerna visar med detta att medborgerlig samling har fullständigt rätt.

 7. Dags för namnbyte till Grönköping! Fattar inte dessa politiker att de är offentliga personer och måste tåla kritik och satir. De gör sig enbart löjliga.

 8. Samma politiker tycker det är OK att kalla SD-politiker för nazister, men humor anses kränkande.

  Yrkespolitikerna behöver bytas ut! De är lättkränkta och tillför inget värde.

 9. Har man inte alltid använt sig av satir gentemot politiker och deras dåraktiga politik. Sen när blev satir förbjuden? Samtidigt som yttrandefriheten eller?

 10. ” . . . inte är så kul i det här fallet att bli ritad som en apa.”
  Apa? Tja, kanske när han säger det så . . tänkte inte på likheten tidigare.
  Politiker i Laholm bör ta till sig att humor tyder på intelligens.
  Rättens ledamöter kommer att skratta hela vägen till skranket, hahaha! : D)))

 11. Om man vill skriva något som inte har med artikeln att göra hur gör man då. Jag har gjort det och blivit idiotförklarad. Inga kommentarer om inlägget, men en idiot är jag i alla fall. Ska man invänta att ett reportage ska innehålla det jag funderar över eller ska jag helst enkelt hålla käft. Märkligt är det i alla fall, att de som förespråkar yttrandefrihet ber andra hålla käften.

  • Skriv en insändare och skicka till redaktionen. Är den bra blir den publicerad. Kortare, angelägna inlägg utanför artikelns ämne brukar tolereras om man börjar med ”OT:”

   • Hmmm, jag har ett antal gånger kallats kommunist, vänstertroll och vid något tillfälle stalinist här.
    Är det okej?

    Jag tar det inte så hårt, men är ganska övertygad om att jag, med rätta, skulle bli raderad om jag på motsvarande sätt kallade meningsmotståndare för nazister.
    Eller?

  • De ger fullständig fan ifall en ung flicka blir våldtagen av en grupp importerade. Men när någon kränker dem själva då finns ingen förlåtelse.

 12. De är väldigt lättstötta.
  Är det MENA kulturen som de har anammat, kränkt över ingenting och i fullständigt avsaknad av intellektuell humor?

 13. Edvard Persson var enligt uppgift en dryg, självcentrerad, välmående figur som ville ha ”allt ljus på mig” . Det är själva sinnebilden av en kommunpamp som suttit för länge vid makten och gått sta och blivit korrupt. Speciellt i små samhällen. Om det är den syftningen på honom som Cronqvist har retat upp sig på eller det faktum att han avbildas med en genetisk defekt och således bara har 4 fingrar på varje hand är i läget outgrundlligt. :o))))

 14. Stackarna!….får de inte vara ifred å styra å ställa som de vill….ja då kan man ju gå till polisen och gråta ut. De är ju rätt så vettigt också för polisen har ju ingenting att göra utan sitter i lugn ro och moffar donuts dagen lång, eller???

  För i Laholm händer väl inga våldtäkter, eller personrån, skjutningar eller bilbränder eller något hedersvåld??

 15. Nu är dom ute på okända farvatten haha. Det där kommer dom ingenvart med. Fast man vet ju aldrig hur korrumperade domare och nämndemän är, så går det dåligt här – ta det till Europadomstolen så får dom smaka på storsläggan tillbaka. Vanliga karikatyrer är varken rasism eller något annat dom lyckats lagstifta mot, nu blir jag själv frestad att göra några på dem. Kanske deras mediaportal kan utlysa en karikatyrtävling?

 16. Satir är förbjudet om detta är straffbart. Nord Korea framstår alltmer som en demokrati i jämförelse.

 17. Man har ju talat om särskilt skydd fōr politiker och journalister som är så utsatta bakom sina låsta kontor…
  Fōrr såg man karikatyrteckningar av Erlander, Hedlund och Sträng m.fl. Snart blir det väl “hets mot folkgrupp” att rita av en politiker.

 18. Det måste ju vara jävligt synd om dom! Skitar man ner sig så får man la tvätta av sig skiten! Dessa jävla politiker fattar ju fan inte att dom är en tärande grupp och att vi skattebetalare är deras arbetsgivare och ingen annan!

 19. Tycker man först borde pröva om det är kränkning att kalla folk för nazister, fascister och rasister. Det är väl något de ägnat sig åt får man förmoda.

 20. Satir får man tåla inom rimlighetens gränser, och detta har på inget som helst sätt överträtt den gränsen.
  Hellre humor och satir i valrörelsen än lögner och överdrifter.

 21. Lustigt att lokalpolitikerna tar illa upp. I den japanska buddistiska och konfucianska tolkningen står allegorin för att inte tala, se eller höra något ont. En positiv sak alltså. De kanske har dåligt samvete så de vänder det inåt till sina egna tillkortakommanden?

 22. Politiker är offentliga personer. I det ligger att de ska ifrågasättas, skämtas om och avkrävas redovisning till sista öret Står de inte ut med konsekvenserna av sin offentliga position så ska de dra sig tillbaka.

 23. En ny teckning med dom tre Laholmspolitikerna borde vara som tre små prinsessor på ärten.

  Deras kunskaper om politisk satir och hur den sett ut genom åren är uppenbarligen obefintliga. Så patetiskt ömskinnade människor som dom här bör nog inte ägna sig åt verksamhet där dom ifrågasätts och granskas för sina beslut

 24. Politikerna ser sig som imamer. ”Polisanmäl alla teckningar. Respektera ledarna. Visa underkastelse.”

 25. Inget är så kränkande som motståndet mot sanningen, men ska sanningen förbjudas bara för att någon kränks av motståndet mot den? Varför då? Satiren är nyttig och utvecklande. Ligger det ingen sanning i satiren finns det heller ingen anledning att känna sig kränkt.

  Politiker som beter sig, likt kränkta imamer som sett Vilks teckningar av Mohammed som rondellhund, får mig att tro att det ligger en hund begraven här. Samarbetar de i en gerillamarknadsföringsteknik för att få in Janouch i kommunfullmäktige eller något liknande?

 26. Huaaa..återfallsbrottslighet…kling&klang rycker ut…7k fördömer med tårar i ögonen…😂😂😂

 27. Haha underbart! Klockren satir och knappast särskilt elak ens. Vilka prinsessor på ärten dessa politiker! Givetvis kommer all form av kritik och ifrågasättande av politiker kallas ”hat” och ”hot” för att tysta människor. Sätta sprätt på skattemedel går fint och folk ska inte lägga sig i. Vilka patetiska figurer.

 28. Fascinerande. Våra politiker har alltså blivit så maktfullkomliga att de tror att det är förbjudet att skämta om dem.

 29. Hade jag varit åklagare så skulle jag ringa upp dessa två ”politiker” och skällt ut dom efter noter…man missbrukar inte rättsväsendet på detta viset för bövelen.

 30. Det är ingen munkavle det är en såkallad dominansboll. Och ni kan roa med att googla i vad syfte en sådan används och på vem.

 31. Eftersom våldtäktsmän är en folkgrupp och som inte får kränkas, så då kan väl politiker som skyddar våldtäktsmän också vara en folkgrupp.

 32. S och M har drabbats av panik och agerar därför hysteriskt. De är rädda för det mycket möjliga valresultatet att SD blir största parti.

  Det är naturligtvis något som de aldrig, aldrig, kunde tänka sig för åtta år sedan (när SD hade knappt 6 %) och inte heller för fyra år sedan (när SD hade 12,86 %).

  Nu har det gått upp för dem SD faktiskt har över 20 % i mätningar gjorda av firmor som vid förra valet UNDERSKATTADE SD. De inser intellektuellt att det kommer att bli ett helvetes elände, men de törs inte erkänna för sig själva hur det är !

 33. Påminner mig om Ingvar Carlsson som ofta porträtterades som en sko i många satiriska teckningar. I dagens samhälle hade väl alla snöflingor ansett det vara kränkande.

  DDR-stilen fortsätter där man försöker förbjuda ironi, satir m.m. för att kommentera det politiska läget.

 34. Polisanmälan bevisar bara att ovanstående politiker känner sig träffade och att de inte tål åsikter som inte stämmer överens med deras egna.

 35. Löjeväckande att de reagerar med att försöka väcka till åtal. Hur lyder åtalspunkten? Polisen sitter säkert med ett snett leende.

  SD 2018

LÄMNA ETT SVAR