MED-satir-01

Kommunråden Elisabet Babic (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S) som MED ser dem.

Inrikes

Lokalpolitiker polisanmäler Medborgerlig Samling för satirbilder

Publicerad 6/13/2018
Annons

Nu kan en ny kategori adderas till den skara som har svårt att hantera att avbildas på satirteckningar – lokalpolitiker i Laholm. Flera kommunpampar väljer att polisanmäla tecknade karikatyrer som det nya uppstickarpartiet Medborgerlig Samling publicerat i sociala medier.

Det är Laholms kommunråd Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) som valt att vända sig till polisen för att beivra MED:s blyertsteckningar där de två tillsammans med kommunrådskollegan Kjell Henriksson (S) avbildats som de tre klassiska japanska aporna ”inte se”, ”inte höra” och ”inte säga” som håller för ögon, öron respektive mun.

På den andra teckningen avbildas avgående kommunchefen Peter Andreasson som den på 30- och 40-talet folkkäre skådespelaren och vissångaren Edvard Persson med en munkavleförsedd gås i famnen och sägande ”I min kommun har vi ingen tystnadskultur”.

Peter Andreasson har själv inte kommenterat den bild som föreställer honom men enligt Erling Cronqvist ska denne ha ”tagit väldigt illa vid sig” av att bli föremål för politisk satir. ”Det är inte okej” anser Cronqvist som själv avbildats av MED och tillsammans med Elisabet Babic från Moderaterna nu anser att ”måttet är rågat” och därför har begärt assistans från rättsväsendet för att stoppa satiren och få de förmenta gärningspersonerna lagförda.

Avgående kommunchefen Peter Andreasson i MED:s tappning.

Cronqvist anser att bilderna utgör en form av trakasserier. Hans definition av att bli trakasserad är att utsättas för något som ”inte är så kul” i det här fallet att bli ritad som en apa. Nu vill han se om polis och åklagare delar hans uppfattning.

Och även om saken inte går till åtal menar Cronqvist att man ”vid någon punkt måste sätta ner foten” mot blyertsteckningar som han bedömer faller inom ramen för den ”allt hårdare tonen” i den politiska debatten och som leder till att ”man blir avtrubbad”.

Han får stöd från moderata kommunrådskollegan Elisabet Babic som kallar MED:s teckningar för ”ett rejält övertramp” som påkallar en ”markering”. Hon indikerar att det handlar om återfallsbrottslighet eftersom det rör sig om flera teckningar och att polisen därför bör se särskilt allvarligt på saken.

Den politiska Laholmsduon har även anmält satirbilderna till Facebook i hopp om att få dem censurerade från den sociala medieplattformen.

Karl-Fredrik Klinker som representerar Medborgerlig Samling i Laholm oroar sig inte så mycket för juridiska påföljder för bildpubliceringarna. Han uppger sig i huvudsak se positivt på polisanmälan och den mediala uppmärksamhet saken fått. MED behöver all publicitet man kan få i valrörelsen.

– Det är en skänk från ovan och uppmärksamheten gynnar bara oss. Bilderna är så talande. Folk kräker åt hur illa politiken i Laholm är skött. Pengarna rullar hejvilt, säger Klinker i ett uttalande till SVT.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons