Sadiq Khan vill göra om Scotland Yard:s gängdatabas eftersom man anser att den innehåller ”oproportionerligt” många ”unga svarta män”. Trots att listan konstaterat bidragit till att minska brottsligheten anser Khan att åtgärder för att ”återställa förtroendet” måste vidtas.

Det var i december förra året som borgmästarkontoret publicerade en granskning av den sekretessbelagda ”Gang Matrix” som skapades efter 2011 års upplopp för att identifiera de som riskerar att hamna i kriminella gäng, enligt the Standard.

Av de 3200 namnet på listan upptäcktes att tre av fyra var under 25 och hela 80 procent var svarta. Men trots att rapporten konstaterade att listan hjälpt till att minska brottsligheten ansåg man att åtgärder måste vidtas för att ”återställa förtroendet”. Man menade även att representationen av svarta på listan var ”oproportionerlig” i relation till deras sannolikhet att skapa eller utsättas för gängkriminalitet.

Rapporten kom efter att vissa hävdat att listan använts felaktigt och i strid med dataskyddslagar. Enligt borgmästaren Khan ska databasen nu ha tagits bort.

Varnar för att ignorera koppling mellan ras och våld
Nu kritiserar dock Trevor Phillips, före detta chef för Storbritanniens ”Equality and Human Rights Commission” (ECHR), den engelska TV-kanalen BBC för att ”vit-tvätta” det höga antalet knivhuggningar mellan svarta och varnar politiker och media att sluta ignorera kopplingen mellan ”ras och gängvåld” (”race and gang violence”).

Det var i tidningen Telegraph som Phillips skrev en krönika med titeln ”Vi måste vara ärliga om kopplingen mellan ras och gängvåld” efter att en rad knivdåd begåtts i London och Birmingham.

20 gånger högre sannolikhet
Han refererade till en rapport som släpptes i torsdags som avslöjar att 27 000 personer under 19 år identifierar sig själva som medlemmar i ett gäng och noterar att ”svarta pojkar har 20 gånger högre sannolikhet att vara involverade i allvarliga attacker jämfört med deras vita kamrater”

– Men läser man våra tidningar och lyssnar på vår media kan man tro att ras inte spelar någon roll i detta alls, skriver Phillips.

– Speciellt BBC är skyldiga till att vit-tvätta sanningen. Deras försvar är att ras endast ska rapporteras om det är relevant. Men de har inga problem att rutinmässigt beskriva slumpmässiga kontroller utförda av polisen i rastermer.

”Slösar tid och resurser”
Phillips kritiserar polisen, media och politiker för att slösa tid och resurser för att bråka om antal poliser och ”tuffa taktiker”.

– Vi behöver ärligt talat fokusera på vem som dör och som som utför dödandet om vi ska stoppa blodbadet, menar Phillips.

Senaste veckan har nio män dött i England, oftast efter att ha blivit knivhuggna. Birmingham, Englands andra största stad, hade sitt blodigaste år någonsin 2018, då dess siffra för mord per capita mellan april och september låg högre än i London. Hittills i år har 269 knivbrott skett i staden, varav 97 var knivhuggningar.