Vad blir påföljden för en förnedringsrånare som inte är straffmyndig? Polismästare Carin Götblad vid Nationella operativa avdelningen (Noa) vittnar om kriminella som har ”sju, åtta, nio förnedringsrån” bakom sig och endast straffas genom coachsamtal med socialtjänsten en gång i månaden.

Det är i en intervju med statstelevisionen som Carin Götblad berättar om exempelvis 14-åringar som gripits för flera förnedringsrån och den enda påföljden från samtalet är så kallade coachsamtal.


”En normal tonåring mördar inte”

Enligt Carin Götblad ser polisen en utveckling med betydligt fler yngre personer som är grovt kriminella. I flera fall är brottslingarna även yngre än dessa 14-åringar. Hon berättar om barn som både bär automatvapen och mördar i bostadsområden.

– En normal tonåring mördar inte en person eller lurar inte sin kompis att bli mördad. Här har vi en jätteallvarlig situation, säger Götblad till statstelevisionen.

Polismästaren är frustrerad över situationen och kräver nu att hela samhället måste agera tidigare. Men några konkreta förslag på lösningar presenterar hon däremot inte.

– Jag menar att vi behöver tydligare reaktioner på vad som är oacceptabelt. Vi måste agera tidigare, säger hon.

LÄS ÄVEN: Fika ska stoppa gängvåldet