Tidigt på måndagsmorgonen fick en luftvärnsstridsgrupp från Luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad order om att ta sig till Göteborg och sätta upp luftvärnssystemet Patriot, detta för att bland annat skydda Göteborgs hamn.

Försvarsmakten genomför på måndagen en beredskapsoperation med syftet att skydda Västkusten och strategiskt viktiga försörjningslinjer från angrepp från luften. Där finns Göteborgs hamn som är avgörande för att förse hela landet med förnödenheter som livsmedel och bränsle.

LÄS ÄVEN: SD: Vi hade rätt om försvaret

Från Försvarsmaktens betonar man att det inte rör sig om någon övning.

– Västkusten med Göteborgs hamn är strategiskt viktigt med alla transporter som kommer in där och därför är det helt avgörande att kunna skydda för ett angrepp med det här systemet, säger Therese Fagerstedt, presschef på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Ingen förändrad hotbild

Det amerikanska luftvärnssystemet Patriot kan skydda mot angrepp med ballistiska robotar, kryssningsrobotar och flygplan. Detta uppges vara första gången systemet används skarpt sedan leveransen 2021.

LÄS ÄVEN: Generalmajoren: Svenska soldater först på plats vid krig i Baltikum

hemsidan skriver Försvarsmakten att transporter och gruppering av stora fordon och militär personal kommer vara synligt i Göteborgsområdet och att ”Beredskapsoperationer görs för att testa hur snabbt och effektivt våra förband och stridskrafter kan agera vid en skarp situation. Operationen är inte föranledd av någon förändrad hotbild mot Sverige”.