Belarus diktator Aleksander Lukasjenko flaggar nu för att öppna gränserna mot Europa för ”migranter och droger”. Detta som ett svar på de sanktioner landet nu utsätts för efter att en passagerarplan tvingades ned i syfte att gripa en profilerad regimkritiker som fanns ombord.

Det var för en dryg vecka sedan som Lukasjenko sände upp militärt flyg för att beordra ned ett plan i passagerartrafik tillhörande Ryanair på väg från Grekland till Litauen. Ombord fanns regimkritikern Roman Protasevich som levt i exil men varit en nagel i ögat på Lukasjenko.

Denne greps omedelbart vid landning. Officiellt har Belarus inte erkänt att det var anledningen till att planet dirigerades ned. men det är den allmänna omfattningen bland bedömare i omvärlden. Protasevich riskerar att dömas till döden för sin regimkritik.

Händelsen har väckt stark internationell genklang och ett antal sanktioner vidtas nu mot Belarus som en markering mot Lukasjenkoregimens agerande. Bland annat instrueras flygbolag att bojkotta belarusiskt luftrum, vilket uppges kunna kosta landet många miljoner.

LÄS ÄVEN: Lukasjenko tvingade ned Ryanair-plan i Belarus – grep regimkritisk journalist

Den belarusiske diktatorn menar sig dock utsatt för en västlig krigsförklaring och hotar med motdrag. Om inte sanktionerna lyfts kommer han att sluta bevaka gränsen och ge människosmugglare och drogkarteller fri lejd genom landet, vilket han förespeglar kommer att översvämma EU-länderna med migranter och knark.

Lukasjenko kommer inte längre att hjälpa EU med att att stoppa den här trafiken, uppger han: ”det arbetet får ni hädanefter klara själva”. Samtidigt bedömer EU:s gränsbevakningsorgan Frontex att det är relativt få migranter som tar vägen över Belarus.

Om motsvarande gäller knarkhandeln är mer oklart. Ingen vet heller om rutter för människosmuggling och droger kan komma att läggas om ifall gränsbevakningen tas bort.

Sanktioner mot den kommunistiska diktaturen finns också sedan tidigare som Lukasjenko vill se försvinna. Hans ställning i landet har försvagats de senaste åren och han behöver något som kan öka hans popularitet på nytt.