Hovrätten river upp tingsrättens friande dom mot fondsvindlarbolaget Allras vd Alexander Ernstberger och dennes kumpaner. Nu fälls de för grova brott och döms till kännbara fängelsestraff. En efterlysning har nu gått ut på Ernstberger efter att denne plötsligt försvunnit.

Det väckte stor uppmärksamhet och upprörda känslor när det avslöjades att pensionsfondbolaget Allra varit en fasad för ägarkretsen att berika sig själva i stället för att förvalta pensionsspararnas pengar. 170 miljoner hann man lura Sveriges pensionärer på innan brottshärvan rullades upp och bolaget kastades ut ur PPM-systemet.

Friades i tingsrätt, fälls i hovrätt

Besvikelsen blev sedan hos många stor när manschettligan med ledaren Alexander Ernstberger i spetsen förra året inte fälldes i tingsrätten som ansåg att bevisningen inte fullt ut räckte till. Men efter att den friande domen överklagats till hovrätten blir det nu fällande domar och påföljder på mellan fyra och sex års fängelse.

– Brotten är grova, redan med hänsyn till beloppens storlek. Men de har också medfört betydande ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit ett missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsspararnas pengar, förklarade hovrättslagman Camilla Olsson vid en pressträff efter att dom meddelats.

Sex års fängelse för ligaledaren

Ligaledaren Alexander Ernstberger fälls av en enig hovrätt för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Påföljden blir sex års fängelse och tio års näringsförbud..

En ligamedlem döms för mut- och häleribrott till fem års fängelse och tio års näringsförbud. Den tredje ligamedlemmen döms för trolöshet mot huvudman till fyra års fängelse medan den fjärde fälls för mutbrott med påföljden fem års fängelse. De tre meddömda är David Persson, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.

Ska betala tillbaka 170 miljoner

De fyra brottslingarna ska också betala ett skadestånd till Pensionsmyndigheten på runt 170 miljoner kronor, motsvarande vad de lurat Sveriges pensionärer på. Pengarna gick till att leva lyxliv med partyresor, privatjet och dyra bilar.

Enligt åklagaren i målet, Thomas Hertz, är utsikterna små för pensionärerna att få tillbaka några pengar. Dessa har ligan redan satt sprätt på. De pengar som tagits i beslag återlämnades, trots att den överklagades, till ligan efter den friande tingsrättsdomen och bedöms nu vara försvunna.

Hertz anser också att staten och de tunga namn som gått i god för Allra bär ett stort ansvar och medverkat till att blåsa pensionärerna.

I motsats till tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att Allra-ligans syfte med att ge sig in i premiepensionssystemet varit att sko sig själva och att samtliga inblandade varit införstådda med och aktiva i detta. Den legitima verksamhet som kumpanerna samtidigt bedrivit har fungerat som en fasad för att dölja den grova brottsligheten.

Försvunne ligaledaren efterlyst

Den kriminella ligans ledare, Alexander Ernstberger, har efter den fällande domen inte gått att lokalisera. En efterlysning har därför gått ut. Det framgår inte om polisen misstänker att han lämnat landet.

S-toppen Thomas Bodström i styrelsen

I Allras styrelse har flera kända namn figurerat, däribland den socialdemokratiske tidigare justitieministern, numera advokaten, Thomas Bodström. Han lämnade snabbt bolaget när misstankar började riktas mot bolaget efter en granskning av journalister på SvD.

Det har inte gått att belägga att Bodström eller de andra styrelseproffs som lånade ut sina ansikten till Allra för att ge bolaget ett seriöst ansikte utåt känt till den grovt kriminella verksamheten.

Fler socialdemokratiska toppar, däribland dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, valde att låna ut sina ansikten för att locka pensionärerna att investera sina pengar i bluffbolaget. Nedan syns Strandhäll posera med ligaledaren Ernstberger.