På fredagen föll dom i Stockholms tingsrätt i den så kallade Falcon Funds-härvan där ett antal personer lurat tiotusentals svenska pensionssparare på drygt en kvarts miljard kronor. ”Aldrig tidigare har så få stulit så mycket av så många på så kort tid” konstaterade åklagaren i sin slutplädering.

Det var under 2012 och 2013 som utlandssvensken Max Serwin och hans amerikanske kumpan Mark Bishop vittjade det svenska pensionssystemet på enorma summor pengar. En pensionsfond med namnet Falcon Funds startades i skatteparadiset Malta i vilken runt 22 tusen svenskar lurades att placera sina pensionspengar.

Två miljarder av pensionspengarna fördes ut ur landet och när härvan rullades upp saknades mellan 700 och 800 miljoner kronor. Åtminstone hälften av dessa pengar hade Serwin och Bishop plockat ut och använt för privat lyxkonsumtion – villor, lägenheter, dyra bilar, märkesklockor osv.

Den stora svindeln avslöjades så småningom och Pensionsmyndigheten i Sverige stoppade fortsatta insättningar och penningöverföringar till fonden. I det rättsliga efterspelet döms nu de två huvudmännen i härvan till fängelse och att betala tillbaka de drygt 300 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar som man konsumerat upp.

Duon döms för bland annat grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott. För 63-årige Mark Bishop blir påföljden sju och ett halvt års fängelse och för 42-årige Max Serwin sex års och nio månaders fängelse. Bishop döms även till utvisning.

Båda två döms dessutom till näringsförbud och att återbetala de pengar man vittjat det svenska pensionssystemet på. Den största summan, 235 miljoner kronor är det Bishop som ska betala tillbaka medan Serwin blir skyldig svenska staten 72 miljoner kronor.

Ytterligare två personer döms i denna del av utredningen till fängelsestraff, den ene för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott, den andre för grovt penningtvättsbrott. Ytterligare domar väntas i en annan del av brottsutredningen som ännu inte är klar.