Moderaterna meddelar att man avbryter förhandlingarna med Socialdemokraterna om migrationspolitiken. Enligt M har S valt att prioritera Miljöpartiets åsikter framför en bred överenskommelse. Statsministern meddelar att förhandlingarna fortsätter utan SD och M.

Vid lunchtid på måndagen höll Sverigedemokraterna pressträff i vilken man meddelade att partiet inte kommer ingå i den eventuella migrationspolitiska överenskommelsen. SD:s partiledare Jimmie Åkesson berättade att utifrån de bud som ligger på bordet ser man inga förutsättningar till en bred överenskommelse. Nu aviserar även Moderaterna att man hoppar av förhandlingarna.

LÄS ÄVEN: SD kommer inte delta i migrationsöverenskommelsen

M: ”S valde att lyssna på den gröna elefanten”

Bara några timmar efter SD:s besked meddelar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard nu att förhandlingarna med Socialdemokraterna är över också för hennes partis del. Moderaterna anser att Socialdemokraterna har låtit Miljöpartiet diktera villkoren.

– Förhandlingarna har brakat samman eftersom Socialdemokraterna valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet, säger Maria Malmer Stenergard till TT.

Löfven anser att M sätter sig på tvären

Kort efter Moderaternas besked lämnade statsminister Stefan Löfven (S) en skriftligt kommentar i vilken han beklagar Moderaternas beslut. Löfven anklagar Moderaterna för att sätta sig på tvären och inte vara intresserade av att kompromissa.

– Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, skriver Löfven.

Statsministern meddelar att förhandlingarna fortsätter trots SD:s och M:s avhopp för vad han kallar ”en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten”.

LÄS ÄVEN: Löfven viker sig för Miljöpartiet – säger nej till asyltak

authorimage