På onsdagseftermiddagen kallade Moderaterna till pressträff i riksdagen. Där tillkännagav partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att man satt ihop ett erbjudande till Centerpartiet för att lämna Löfven och JÖK och i stället släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Erbjudandet fick dock kalla handen.

Konkret handlar det om ett landsbygdspaket där Moderaterna går Centern till mötes i en rad av partiets hjärtefrågor. Enligt Svantesson har M förankrat paketet även hos övriga tilltänkta samarbetspartier i det liberalkonservativa regeringsalternativ som riksdagen ska ta ställning till inom kort.

– Det här är ett svar från vår sida att lösa upp det läget som nu på många sätt står still. Det ska ses som ett löfte om man släpper igenom en M-ledd regering, lovade Svantesson

Hon framhöll att det är reformer som Centerpartiet aldrig kan räkna med att få igenom i en regering i lag med Socialdemokraterna. Hon påtalade också att C:s hållning att varken prata med V eller SD är ohållbar i nuvarande parlamentariska läge. Lööf måste välja det ena eller det andra partiet.

Blankt nej från C

En stund senare på eftermiddagen kom Centerpartiets svar – ett blankt nej. Oavsett vad Moderaterna erbjuder kommer man inte att medverka till att släppa fram en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Så länge hela makten ligger i knät på Sverigedemokraterna så är inte vi intresserade av att lyfta fram en sådan regering, meddelande Centerns vice ordförande Anders W Jonsson.

Vill se MP i stället för SD i regering

Däremot öppnar Centerpartiet för ett regeringsalternativ där SD utesluts och i stället ersätts med Miljöpartiet.

– Om Moderaterna skulle vara beredda för ett regeringsalternativ som var allianspartierna och Miljöpartiet så skulle det vara intressant för oss.

Miljöpartiet har inte kommenterat inviten från Centern.

Kravlista från SD och L dröjer

Sverigedemokraterna har krävt svart på vitt från Kristersson om vad man kan få igenom för att acceptera honom i riksdagen. Ingenting har ännu offentliggjorts om hur samtalen mellan M och SD fortlöper.

Även Liberalerna ställer krav för att stödja Kristersson. Inte heller där har någon information om vad som sagts mellan partierna ännu nått ut till media och allmänheten.

Röstar om Kristersson på fredag eller måndag

En omröstning om Kristersson kan komma att hållas redan på fredag. Den kan, om Kristersson begär mer tid av talmannen skjutas upp till på måndag. Innan dess måste de i regeringsalternativet ingående partierna ha kommit överens.