maggan-och-mogge-feat

Bild: Faksimil SVT.

Inrikes

M, KD och L stödjer misstroende – hela regeringen kan avgå

Publicerad 6/2/2022
Annons

Tidigare på torsdagen rapporterade Samnytt att Sverigedemokraterna väckt ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) för dennes som man menar oacceptabla oskicklighet i sitt ämbete. Nu meddelar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att man ställer sig bakom misstroendet.

För att justitieministerns ska fällas i en misstroendevotering krävs dock ytterligare röster. Skulle man få ihop det erforderliga antalet kan hela regeringen falla. Formellt behöver bara Morgan Johansson avgå men statsminister Magdalena Andersson deklarerade på en blixtutlyst pressträff att det är principen alla för en som gäller.

– Det är en självklarhet, fastslog hon.

Upprörd statsminister höll pressträff

Statsministern var märkbart upprörd när hon tog till orda. Hon beskrev de fyra partiernas initiativ som ”fullständigt oansvarigt” och spelade Ukraina- och Nato-kortet där hon menade att Sverige befinner sig i ett läge som kräver inre politisk sammanhållning i landet.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt på riktigt, säger hon.

SD:s misstroende föregicks av att Morgan Johansson på torsdagen fick svidande KU-kritik, bland annat för att ha ägnat sig åt rena lögner. Justitieministern har också en längre tid kritiserats för tomma löften om att ”knäcka gängen” samtidigt som den invandrarkriminella utvecklingen gått i motsatt riktning med bland annat nytt rekord med 31 gängmord hittills i år och 151 skjutningar på lika många dagar.

Magdalena berömde Morgan

Magdalena Andersson ville inte heller gå med på beskrivningen av att justitieminister Morgan Johansson är en del av problemet med den eskalerande grova invandrade gängkriminaliteten och ökande framväxten av etniska parallellsamhällen. Hon menade i stället att Johansson ska ses som en stor del av lösningen.

– Vi har en justitieminister som intensivt har arbetat med att anställa fler poliser och att skärpa straffen.

Morgan Johansson gick till attack mot SD

Föremålet för kritiken och misstroendet, justitieministern själv, sade i ett uttalande till media att han inte är orolig över att bli avsatt men desto mer över att Sverigedemokraterna kan komma att inta Justitiedepartementet efter ett förtida eller ordinarie val.

– Ett parti med sina Rysslandskopplingar och sina högerextrema kopplingar. Det vore förfärande för Sverige.

Centerpartiet och vilden Kakabaveh har inte bestämt sig

Centerpartiet meddelar att man visserligen är starkt kritisk till Morgan Johansson som justitieminister men ändå måste ”överväga noga” om man kan stödja SD:s misstroende.

Den tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden, Amine Kakabaveh har tidigare hotat med att undandra regeringen sitt stöd i riksdagen om man i Nato-förhandlingarna med Turkiet ändrar sig om det ekonomiska stöd till de kurdiska organisationer Kakabaveh ställde som krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Erdogans regering betraktar de kurdiska rörelserna som terrorister.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har meddelat att de inte kommer att delta i en misstroendevotering mot justitieministern.

LÄS MER: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons