Stadsmissionen slår larm om att deras verksamhet att se till att de allra fattigaste får ett mål mat i magen blir alltmer överansträngd. Samtidigt som Sverige öser skattemiljarder i bistånd till andra länder, inklusive terrorstyrda Gaza, har allt fler svenskar inte råd att äta sig mätta och tvingas gå till soppköket.
Stadsmissionens generalsekreterare Jonas Wihlstrand vittnar om hur man i de akuta hjälpverksamheterna inte sett så många svenskar som nu de senaste 30-40 åren. Allt fler svenskar sjunker till följd av det politiska vanstyret som resulterat i galopperande inflation och skenande priser på bland annat mat, el och drivmedel ned under fattigdomsgränsen.
Av den senaste upplagan av Stadsmissionens Fattigdomsrapport framgår att att de hjälpinsatser som handlar om att servera mat till fattiga ökar markant och utgör en allt större andel av den totala verksamheten.
– Över 70 procent av våra insatser handlar om mat, berättar Jonas Wihlstrand.
Har inte råd med de nya matpriserna
De som tillkommit är i stor utsträckning svenskar som länge levt på den ekonomiska gränsen men nu trillat ned under denna på grund av den ekonomiska politik som tidigare S-ledda regeringar fört som lett till hög inflation och kraftiga prisökningar, inte minst på livsmedel.
Många svenskar som tar sig till Stadsmissionens soppkök är också sådana som är för stolta för att gå till Socialen och ansöka om bidrag. Eller så känner man inte till vilka bidrag man har rätt till.
Det är exempelvis inte ovanligt att svenska pensionärer inta ansökt om det bostadstillägg man har rätt till och som ska kompensera för att pensionerna numera bara är en bråkdel av vad man tjänat när man var yrkesverksam. För många äldre upplevs byråkratin kring att ansöka som så krånglig att man resignerar.
I stället går man till Stadsmissionen och får en kasse mat eller ett presentkort att handla mat för. Nya kunder som tidigare klarade att hålla näsan ovanför fattigdomsgränsen strömmar nu i allt större skaror till Stadsmissionens matbutiker där priserna är lägre än i den vanliga handeln.
Fattigdomsrapporten ger svar
Sedan 2014 tar Stadsmissionen tillsammans med forskare på Marie Cederschiölds högskola fram en årlig undersökning kallad Fattigdomsrapporten med siffror på utvecklingen. Och bilden är klar: det är matpriserna som till följd av politiskt vanstyre stigit med 20 procent som fått nya grupper att falla ned under den gräns där man inte längre har råd att äta sig mätt.
Till omslaget på årets utgåva av rapporten har hjärtsjuke Martin Östergren lånat sitt ansikte. Det aktivitetsstöd han får förslår inte längre när matpriserna skenar. Tidigare skämdes han för att gå och be om allmosor men nu har nöden ingen lag.
– Nu skäms jag inte längre. Det är så många som sitter i samma båt.
En annan röst i Fattigdomsrapporten kommer från läraren Eva-Lena Hultman som tvingades avsluta sin yrkeskarriär i förtid och bli sjukpensionär på grund av flera kroniska sjukdomar. Hon vänder sig mot den idag förlegade men kvardröjande bilden av att det är bara är alkoholister och avsigkomna stackare som besöker Stadsmissionen.
– Så är det inte. Det är vanliga människor. Det känns för jäkligt, säger hon.
Johnny Steffens historia är likartad. Han arbetade tidigare i restaurangbranschen men tvingades sluta och bli sjukpensionär. Det gick med nöd och näppe runt ekonomiskt fram till dess politikerna med sina ogenomtänkta beslut satte igång inflationscirkusen.
– Jag försöker bara hålla näsan ovanför vattenytan, säger han.
Han har nu gått samman med andra svenskar i samma situation. Tillsammans jagar man extrapriser och tipsar varandra och handlar åt den som inte själv kan ta sig till den butik där något just då är billigast.
Humanitär stormakt – för andra
Samtidigt berömmer sig Sverige för att vara “ett rikt land” med resurser att vara “en humanitär stormakt”, något som bland annat manifesterar sig i en rekordhög invandring där vi tar på oss en allt större försörjningsbörda för fattiga i andra delar av världen.
Det kombineras med samma argument med ett i ett internationellt perspektiv rekordhögt bistånd till andra länder. Just nu ifrågasätts miljardrullningen av svenskars skattepengar till Gaza och den regim där som nyligen begick massmord på judar i Israel.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.