Efter att ha tagit ett beslut bland andra Sverigedemokraterna anser att hon inte hade rätt att ta, anmäls nu det moderata kommunalrådet Kith Mårtensson till Justitieombudsmannen, JO.

Kith Mårtensson (M) anmäls av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborgerlig samling i Sölvesborg till Justitieombudsmannen, JO, för jäv. Anledningen är att man anser det var fel då hon själv tog beslutet om att ett tält skulle flyttas för att inte stå för nära vägen.

LÄS ÄVEN: SD Sölvesborg vill folkomrösta om chockhöjda politikerarvoden

Tältet i fråga ska användas vid en manifestation i Mjällby med målet att få till en folkomröstning om politikerlöner. Den som ansökt om tillståndet är SD-ledaren Louise Erixon.

– Hon skulle absolut inte ta det beslutet, utan delegerat det istället, säger Emilie Pilthammar (MED) till statsradion.

Kith Mårtensson själv säger att hon kontrollerat med jurist och att hon inte kan anses jävig då beslutet inte gynnar henne på något sätt.

Gruppledare kommenterar

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna kommenterar gruppledare från respektive parti fallet:

– Medborgerlig Samling är för Sölvesborg relativt nya inom politiken men hela vår kommunala MED-grupp reagerade över det faktum att en av kommunens högsta politiker inte har förstått vikten av att inte ta beslut kring den egna personen. Vad jäv innebär borde vara väldigt enkelt för någon i den positionen och vi som partigrupp ifrågasätter starkt det som har skett. En politiker måste se realistiskt på beslut som ska tas och definitivt inte delta i beslut kring den egna personen, säger Emilie Pilthammar (MED).

– Vi tycker att det är viktigt att undvika blotta misstanken om jäv. I detta fall har undertecknaren ett egenintresse i sakfrågan, åtminstone indirekt. Då borde man överlämnat ärendet till annan person. Eftersom det inte gjordes anser vi det är fråga om jäv. Med denna markering hoppas vi också att man i framtiden är försiktigare för att inte tappa förtroendet hos allmänheten. Politik är en förtroendebransch och något vi måste vara rädda om, säger Robert Manea (KD).

LÄS ÄVEN: Sifo: Stödet för M kollapsar efter ”sveket” i Sölvesborg

– Att någon vars personliga inkomst berörs av folkinitiativets syfte inte bara väljer att själv hantera tillståndet, utan att även ställa nya villkor för att överhuvudtaget bevilja det är mycket tveksamt. Särskilt då det som nu leder till extremsituationer där kampanjande människor i princip tvingas stå i någons trädgårdshäck. Efter att ha samrått, samtalat med polis samt med SKR har vi landat i en övertygelse om att beslutet troligt inte håller rättsligt på grund av jäv, säger Louise Erixon (SD).

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg