I kölvattnet av dådet i Vetlanda, där en ”ensamkommande” afghan misstänks ha försökt mörda sju förbipasserande, berättar en moderat politiker om sina egna erfarenheter av gruppen. Politikern som till vardags arbetar som jobbcoach och studievägledare beskriver gruppen som allt annat än ambitiös.

Det är Cecilia Medina, ledamot för Moderaterna i kommunfullmäktige i Järfälla som på fredagen gjorde ett utspel i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Så ska regeringen få ensamkommande att stanna kvar i Sverige

Enligt Medina är de flesta afghaner som hon har träffat genom sitt yrke, där företaget bland annat lotsar nyanlända i vägen för studier och arbete, ointresserade av att lyckas.

I ett inlägg uppskattar Medina att 90 procent av de afghaner hon varit i kontakt med visar ingen vilja att lyckas och dyker inte ens upp på avtalade möten eller sitter passiva.

Medina fortsätter med att berätta att det är ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar eftersom de väntar på klienter som inte ens dyker upp.

Mot bakgrund av Medinas erfarenheter med gruppen slår hon fast att den rådande situationen med gymnasielagen är katastrofal både på en samhälls- och individnivå.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan hyllar halverat jobbkrav för ensamkommande