bensinupproret-grundare-feature

Den moderate politikern Peder Bokenhielm är inblandad i grov brottslighet. Foto: Twitter/Polisen

Inrikes

M-politiker och bränsleaktivist döms för penningtvätt

Publicerad 3/16/2023
Annons

M-politikern och ledaren för det så kallade Bränsleupproret, Peder Blohm Bokenhielm döms av Blekinge tingsrätt för penningtvättsbrott. Domen ingår i en härva där personer nära Bokenhielm kidnappat en person och pressat denne på pengar.

46-årige Peder Blohm Bokenhielms inblandning i härvan är att han upplåtit sitt Swish-konto för att ta emot 30 000 kronor i utpressningspengar. Den kidnappade personen ska också ha hållits fången i tre dygn i en fastighet som ägs av Blohm Bokenhielm.

Påföljden stannar vid villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor och ett skadestånd till den utpressade personen, en ung man, på 28 600 kronor. Peder Blohm Bokenhielm har genom hela rättsprocessen förnekat brott.

Peder Blohm Bokenhielm fru, 29-åriga Angelina Blohm Bokenhielm, döms för samma brott och till samma påföljd med den skillnaden att skadeståndet i hennes fall blir lägre, 9 000 kronor.

För penningtvättsbrott döms även 20-årige Kevin Mathias Jimmy Olsson Svensson. Han stod även åtalad för grovt rån men där anser domstolen inte att bevisen räcker fullt ut för en fällande dom. Påföljden blir 2 000 kronor i böter och ett skadestånd till kidnappningsoffret på 15 000 kronor.

Vidare döms 19-årige Martin Robin Persson, också han för penningtvättsbrott. Här stannar påföljden vid en veckas skyddstillsyn. Han ska också betala ett skadestånd till brottsoffret på 15 000 kronor.

Sju respektive sex års fängelse för huvudmännen

Som en av huvudmännen i härvan döms 21-årige Ajdin Spahic. Utöver grov utpressning och människorov döms han även för misshandel, grovt vapenbrott och flera narkotikabrott till fängelse i 7 år (4 år och 4 månader efter straffrabatt).

Han ska också betala flera skadestånd till kidnappnings- och utpressningsoffret. Det högsta är på 226 755 kronor men utöver det tilldöms han också ytterligare fem skadestånd på 28 600, 9 000, 15 000, 15 000 respektive 5 500 kronor. Några av skadestånden ska betalas solidariskt med en eller flera av de övriga dömda i härvan.

Som huvudman döms också en släkting till Peder Blohm Bokenhielm, 23-årige Benjamin Noah Emanuel Håkansson. Utöver människorov och grov utpressning döms han även för narkotikabrott, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Påföljden blir fängelse i 6 år (4 år efter straffrabatt).

Han ska också betala flera skadestånd till kidnappnings- och utpressningsoffret. Det högsta är på 226 755 kronor men utöver det tilldöms han också ytterligare fem skadestånd på 28 600, 9 000, 15 000, 15 000 respektive 5 500 kronor. Några av skadestånden ska betalas solidariskt med en eller flera av de övriga dömda i härvan.

Moderat lokalpolitiker och bränsleprisaktivist

Peder Blohm Bokenhielm har gjort sig nationellt känd som ledare för det så kallade Bränsleupproret, en grupp som samlat en halv miljon svenskar i protester mot de politiskt beslutade skyhöga svenska bensin- och dieselpriserna. Innan dess var han lokalt bekant som politiker för Moderaterna i hemkommunen Olofström.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Bensinupprors-grundare åtalas för penningtvätt i grov brottshärva

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1513Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin
Annons
Annons