bensinupproret-grundare-feature

Den moderate politikern Peder Bokenhielm är inblandad i grov brottslighet. Foto: Twitter/Polisen

Inrikes

Bensinupprors-grundare åtalas för penningtvätt i grov brottshärva

Publicerad 2/14/2023
Annons

Bensinupprorets grundare Peder Bokenhielm åtalas för penningtvättsbrott. Det framgår av stämningsansökan som lämnats in till Blekinge tingsrätt. Åtalet mot den lokale M-politikern är en del av en större utredning, där sammanlagt sex personer åtalas för sin inblandning i att ha kidnappat och utpressat en ung man på pengar.

Det är vid lunchtid den 8 februari förra året som en bekymrad pappa i Småland ringer polisen och berättar att han inte lyckas få tag på sin 20-årige son. Den unge mannen, som bor hos sin mamma, har gått ut kvällen innan och inte kommit hem igen.

Sonen uppges ha spelskulder och när han samma morgon ringt sin mamma har hon hört ”utländska röster i bakgrunden”. De oroliga föräldrarna ger sig ut för att leta efter ynglingen, som de befarar råkat illa ut.

”Allt gått åt helvete”

Samma kväll förhör polisen en kompis till den försvunne 20-åringen. Denne berättar att vännen ringt kvällen innan, bett om att få låna pengar, sagt att det är ”på liv eller död” och att han blivit pistolrånad.

LÄS ÄVEN: Bensinupproret i konkurs

Kompisen går efter mycket övertalning med på att swisha sammanlagt 8000 kronor, men säger nej till att låna ut mer pengar än så. Tidigt nästföljande morgon får han ett kryptiskt meddelande på Snapchat om att ”allt gått åt helvete”.

Förhör med andra kompisar ger även de indikationer på att allt inte står rätt till med den unge mannen.

Hittas av polisen

Förmiddagen den 9 februari, dagen efter föräldrarnas påringning, lyckas en polispatrull hitta den försvunne sonen. De håller ett kort förhör med honom där han säger att han är med ”kompisar”, och nekar till att han utsatts för brott.

Det är ett svar poliserna nöjer sig med och de informerar föräldrarna om att de hittat deras son. Mamman ringer emellertid till polisen, igen, dagen därpå och uppger att hon fortfarande inte lyckas få tag på honom.

Ytterligare en dag senare har dock 20-åringen kommit hem igen, och polisen skriver av ärendet.

Över hundratusen

De nästföljande dagarna uppdagas dock att sonen varit bortförd mot sin vilja, och under hot tvingats lämna ifrån sig pengar och andra värdesaker för över hundratusen kronor. Bland annat har han hotats mot pistol, hammare, knivar och ”nunchucks”.

Han har skjutsats runt mellan olika adresser i Småland, Blekinge och Skåne, där han tvingats ta ut pengar från automater och överföra sparmedel till utpressarna.

Utpressarna har emellertid inte nöjt sig med det, utan under hot fått honom att vädja till vänner och bekanta att de swishar ännu mer pengar. När gänget inte kunnat pressa av honom mer har han släppts på fri fot.

Peder Bokenhielm

Två av de bankkonton som den kidnappade 20-åringen tvingas swisha pengar till tillhör Peder Bokenhielm och hans fru. Pengarna har paret därefter tagit ut i kontanter samt fört vidare till andra konton.

Det är också hemma hos Bokenhielm som den 20-årige mannen hållits kidnappad de dagar som han utpressats på pengar, då såväl polisen som hans föräldrar letat efter honom.

20-åringen filmas medan han blir hotad.

Peder Bokenhielm är lokalpolitiker för Moderaterna i Olofström i Blekinge. Han är för många känd som grundare av Facebook-gruppen Bensinupproret, som för några år sedan blev Sveriges största med över 600 000 medlemmar.

Peders son

Det är Peder Bokenhielms 23-årige son Noah Håkansson som är en av de drivande bakom kidnappningen och utpressningen av den 20-årige mannen. 23-åringen är tidigare dömd för olaga hot och flera gånger för bland annat misshandel och ringa narkotikabrott.

Noah Håkansson har bland annat använt sin pappas och styvmammas swishnummer för sin utpressarverksamet, och sedan bett dem antingen ta ut pengarna i kontanter eller föra dem vidare till andra konton. Det är något de inte ifrågasatt.

– Efter en längre tids nednötande så orkar man inte ställa frågor, förklarar Peder Bokenhielm för polisen.

Ajdin och Noah turas om att hålla i pistolen.

Den moderate politikern har utöver 23-åringen ytterligare en grovt kriminell son, som bland annat är dömd för rån och grovt vapenbrott.

Åtalas

Nu åtalas sammanlagt sex personer för att ha kidnappat och utpressat den 20-årige mannen på pengar i februari förra året.

Noah Håkansson är en av dem. Han åtalas tillsammans med en annan man, 20-årige Ajdin Spahic, för människorov och grov utpressning. Spahic åtalas dessutom för grovt rån, misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Peder Bokenhielm och hans fru omfattas även de av åtalet där de åtalas för penningstvättsbrott. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att de ”begick gärningen med uppsåt. De har i vart fall haft skälig anledning att anta att pengarna härrört från brott eller brottslig verksamhet.”

Fem av de sex åtalade förnekar brott. Den sjätte åtalade, en 19-årig man som även han tidigare är dömd för brott, har dock erkänt penningtvättsbrott.

LÄS OCKSÅ: Peder arrangerade bilkortege mot bränslepriser – dömdes till böter

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons