pepparsprej

Foto: Marines from Arlington, VA, United States.

Inrikes

M-riksdagsledamot kopierar gammalt SD-förslag om pepparsprej

Publicerad 10/5/2017
Annons

➤ SJÄLVFÖRSVAR ”Tillåt försäljning av pepparsprej för personskydd i Sverige” är titeln på en motion från en moderat riksdagsledamot. Ett liknande förslag lades av Sverigedemokraterna i mars 2016.

Bakom motionen står Lars Beckman (M) som i sin motivering hänvisar till att antalet sexuella övergrepp, liksom otryggheten, har ökat på senare år i Sverige.

Beckman pekar också på att det i USA och många andra länder säljs pepparsprej för personligt bruk som ett sätt för framför allt kvinnor att ges en möjlighet att skydda sig mot sexuella övergrepp och våldtäkter.

”Tiden är nu mogen för att Sverige ska tillåta försäljning av pepparspray för personligt bruk för att kvinnor och män ska kunna gå ut en mörk kväll och känna sig trygga i att kunna förebygga övergrepp”, avslutar Beckman motionen med.

SD-förslag
I mars 2016 gick Sverigedemokraterna ut och föreslog att licenskravet för pepparsprej skulle slopas för kvinnor i alla åldrar.

Partiet hänvisade då till de många unga flickor som trakasserats sexuellt på festivaler och konserter. Istället för licens föreslog man registrering.

– Rättsväsendet har tappat kontrollen. Därför har vi tittat på olika sätt att öka kvinnors trygghet i vardagen, sa Paula Bieler (SD).

SD:s förslag ratades av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som menade att all beväpning ökar eskaleringen av våld och riskerar att pepparsprej hamnar i fel händer, vilket i sin tur snarare skulle öka risken för kvinnor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons