Regeringen har tagit förslaget om ”högkostnadsskydd” för att hjälpa svenska hushåll mot skenande elpriser från Moderaterna. Det påpekar moderata företrädare.

Moderaterna lanserade i början av förra veckan ett flertal åtgärder för att lösa elkrisen. Bland annat införandet av ett tillfälligt ”högkostnadsskydd” för privata elkunder den kommande vintern.

”Högkostnadsskyddet finansieras genom tillfälligt slopad BNI-justering av biståndet, omfördelning från Klimatklivet, ökad vinst från Vattenfall och nyttjande av flaskhalsintäkter”, skrev Moderaterna i sitt förslag.

”Ett helt nytt sätt att tänka”

Under onsdagen presenterade den socialdemokratiska regeringen ett eget förslag om just högkostnadsskydd för svenska elkunder.

– Vi vill införa ett högkostnadsskydd för elpriset. Det handlar om 30 miljarder i återbäring för hushållen, förklarade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff.

LÄS MER: Magdalena Andersson lovar betala tillbaka 60 miljarder av elvinsten

– Det här är ett helt nytt sätt att tänka. Bakgrunden är att marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu.

”Svårt stressade”

Enligt Andersson kommer Socialdemokraternas förslag innebära att dubbelt så mycket betalas tillbaka till elkunderna som det förslag Moderaterna lanserat. Vid pressträffen presenterades dock inga detaljer för hur det kommer gå till.

Det är något som moderata företrädare tar fasta på.

”Tydligen blev sossarna svårt stressade av moderaternas löfte om högkostnadsskydd för elen i vinter. Nu slänger S fram nåt som ska framstå som ett liknande förslag, men utan några detaljer trots tre ministrar på plats”, skriver exempelvis den moderate riksdagsmannen Jan Ericson på Twitter.

Även partiets närings- och energipolitisk talesman Carl-Oskar Bohlin är kritisk.

”Regeringen har nu pratat hela pressträffen om ett högkostnadsskydd, men inte sagt en stavelse om vid vilken nivå högkostnadsskyddet träder in”, twittrar han.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga