Stockholms kommunen Norrtälje som styrs av M, SD, KD och L har fått stor uppmärksamhet den här veckan. Detta efter att partierna kommit överens om att smyga in en kraftig höjning av politikerlönerna. När M-toppen Staffan Tjörnhammar fick frågor om lönekuppen svarade han med en lång tystnad inför kameran. Tjörnhammar hånas nu på sociala medier för sin insats under intervjun.

Tidigare har kommunstyrelsens ordförandes arvode beräknats till 60 procent av statsrådens arvode, men efter höjningen är det i stället 60 procent av statsministerns arvode som gäller. Detta innebär att kommunstyrelsens ordförande Bino Drummonds (M) arvode höjs från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Chockhöjde politikerlönerna: ”Det är en fråga om prioriteringar”

Samtidigt får övriga kommunalråd och gruppledare en viss procent av Drummonds arvode. Sammanlagt kommer det att höja kommunens utgifter för politikerarvoden med flera miljoner kronor om året. Medan Drummond får 23 400 kronor extra i månaden, får vård- och omsorgspersonal nöja sig med 380 kronor mer.

Då Staffan Tjörnhammar (M), kommunstyrelsens vice ordförande, får frågan om skälet till höjningen tar han ordentligt med tid på sig att svara.

Bino Drummond (M) har valt att backa från beslutet om höjda arvoden efter den massiva kritiken.

M-politikern hånas

På sociala medier cirkulerar flera så kallade memes efter Tjörnhammars intervjuinsats. Samnytt har sammanställt ett antal inlägg.

LÄS ÄVEN: SD Norrtälje rentvår sig efter lönekuppen – men har inga bevis