Att Kristersson inte ville utesluta SD från en uppgörelse upprör. ”Då finns det inga hinder kvar”

Efter att Centerpartiet sagt ja till att låta 9 000 ”ensamkommande” afghaner stanna stod det klart att alliansen inte längre har någon gemensam linje på migrationsområdet.

M-ledaren Ulf Kristersson vill nu se en blocköverskridande uppgörelse med Socialdemokraterna som han menar har övergett Miljöpartiets linje i frågan.

Det hela ska börja med en parlamentarisk utredning eller kommission.

Fler partier ska ingå i uppgörelsen med enligt Kristersson ska M och S utgöra ”basen” i det hela.

I utgångsläget ska alla partier som vill delta vara välkomna – även Sverigedemokraterna, vilket väcker känslor.

”Otänkbart” med SD vid förhandlingsbordet

Hos Socialdemokraterna uppger statsminister Stefan Löfven att det ”inte finns på kartan” att samtala med Sverigedemokraterna.

– Dagen efter att Sverigedemokraterna går ut och säger att de vill ha ett angiverisystem i Sverige, inspirerat av 30-talet och totalitära regimer världen över, då säger Kristersson att han är beredd att samtala och förhandla med alla partier om en ny migrationspolitik, säger Mikael Damberg (S), näringsminister.

– Om värderingar inte hindrar honom från att samarbeta och samtala med SD om migrationspolitiken, då finns det inga hinder kvar. Då har allt öppnats upp.

Hos Liberalerna ser man det som ”otänkbart” att SD skulle ingå i samtalen. Jan Björnlund vill istället ha en uppgörelse mellan alliansen och Socialdemokraterna.

Annie Lööf anser att ”Sverige behöver en ansvarsfull, stabil, långsiktig migrationsöverenskommelse mellan alliansen och över blockgränsen” och lägger till att ”SD kan inte diktera villkoren för ett sådant innehåll”.

Samtidigt meddelar Björklund att Liberalerna inte kan sitta i en alliansregering ifall M och S gör upp om migrationen på egen hand.