ulf kristersson2
Inrikes

M vill göra upp med S om tiggeriförbud

Publicerad 12/8/2017
Annons

➤ Den nye M-ledaren Ulf Kristersson påstår sig vilja se ett nationellt tiggeriförbud och sträcker ut handen till statsminister Stefan Löfven (S) i frågan.

– Vi är beredda att hjälpa till att hitta en bra politisk kompromiss som gör att vi gemensamt kan förbjuda tiggeriet i Sverige, säger Kristersson till Aftonbladet.

Enligt Kristersson har han fått signaler från S-företrädare om att en uppgörelse om tiggerifrågan skulle kunna nås partierna emellan.

LÄS MER: Tillslag mot liga som misstänks ha arrangerat organiserat tiggeri – fick in miljoner

Enligt Svenska dagbladet verkar det dock inte finnas något stöd för ett tiggeriförbud inom Socialdemokraterna. 85 procent av de S-kommunstyrelseordförandena i tidningens enkät som genomfördes i november är emot ett förbud. Bara sju procent uppgav då att de ville se ett nationellt förbud.

– Vi har haft situationen i Sverige förr i tiden med förbud mot lösdriveri och tiggeri. Det känns inte så modernt. Man kan inte förbjuda fattigdom. Man kan inte förbjuda människor att be om hjälp, säger Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby i Skåne

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons